Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σε εξέλιξη η αποκατάστασης γης από τον ΤΑΡ στον κάμπο της Ξάνθης

Κοινοποίηση



79% στο σύνολο της όδευσης, 98% στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη – Η δέσμευση του ΤΑΡ για την ελληνική γη που φιλοξενεί τον αγωγό

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ AG) διασχίζει 550 χλμ. ελληνικού εδάφους και για την κατασκευή του απαιτείται πρόσβαση σε περίπου 10.200 γεωτεμάχια. Και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού, η γη επιστρέφεται στους νόμιμους ιδιοκτήτες και χρήστες της, αφού αποκατασταθεί στην αρχική της κατάσταση. Ή, στην περίπτωση των δασικών εκτάσεων, μετά την πλήρη αντικατάσταση και ίση φυτοτεχνικά αποκατάστασή τους με 400.000 δένδρα και θάμνους σε περιοχές που υποδεικνύουν οι τοπικές Δασικές Υπηρεσίες

Ο ΤΑΡ σέβεται το σύνολο της ελληνικής γης που φιλοξενεί τον αγωγό πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής του αγωγού. Κι η δέσμευση που έχει αναλάβει αντανακλάται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην εξέλιξη της διαδικασίας αποκατάστασης της γης.

Προς ολοκλήρωση η αποκατάσταση της γης στην Ελλάδα
Η διαδικασία αποκατάστασης της γης στην Ελλάδα έχει ήδη πραγματοποιηθεί ή βρίσκεται σε εξέλιξη σε ποσοστό που πλησιάζει το 79% στο σύνολο της όδευσης του αγωγού. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μάλιστα, το ανατολικότερο τμήμα της διαδρομής του ΤΑΡ από όπου και ξεκίνησε η κατασκευή του έργου, το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 98%.

Σε ό,τι αφορά δε την αναδάσωση, βρισκόμαστε ήδη στη β’ φάση υλοποίησης που περιλαμβάνει την αγορά δένδρων και θάμνων προς φύτευση και την πραγματοποίηση αναδασωτικών εργασιών, βάσει των σχετικών μελετών αναδάσωσης. Επίσης, πραγματοποιούνται εργασίες παρακολούθησης, συντήρησης και διαχείρισης των περιοχών που έχουν ήδη αναδασωθεί κατά την α’ φάση υλοποίησης του προγράμματος.

«Χλόη», Δήμος Αρριανών, Ροδόπη: Κατασκευή λεκανών άρδευσης και δενδρύλλια για φύτευση. Την περιοχή υπέδειξαν προς αναδάσωση οι τοπικές δασικές αρχές.

Βήμα προς βήμα η διαδικασία αποκατάστασης 
Τα έργα αποκατάστασης του ΤΑΡ ακολουθούν αυστηρά διεθνή πρότυπα και πραγματοποιούνται από ειδικά εκπαιδευμένα συνεργεία. Η διαδικασία περιλαμβάνει:

• την επιχωμάτωση της τάφρου και συμπίεση του χώματος.

• την ομοιόμορφη προσθήκη της φυτικής γης, δηλαδή του πιο παραγωγικού και γόνιμου χώματος, στην επιφάνεια του εδάφους κι επαναφορά της γης στην αρχική της κατάσταση.

• την εφαρμογή προγραμμάτων αναβλάστησης κι οικολογικής αποκατάστασης σε μη καλλιεργήσιμα εδάφη, σε συνεργασία με τις ελληνικές δασικές υπηρεσίες και ειδικούς περιβαλλοντολόγους.

• την εφαρμογή μέτρων ελέγχου του εδάφους, όπου αυτό είναι απαραίτητο – όπως οι απότομες πλαγιές.

• την εφαρμογή προγράμματος αγροτικής υποστήριξης για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, η οποία συνδυάζει την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από γεωπόνους με τη δωρεάν διάθεση λιπασμάτων, καθώς και δενδρυλλίων στους δενδροκαλλιεργητές.

• την παρακολούθηση της αποκατάστασης και, σε περίπτωση που χρειαστούν, την πραγματοποίηση επιπλέον εργασιών για την αντιμετώπιση τυχόν ζητημάτων μετά την επιστροφή του γεωτεμαχίου.

Επιστροφή στις αγροτικές εργασίες για τους καλλιεργητές 
Με την ολοκλήρωση της κατασκευής και την αποκατάσταση της γης που χρησιμοποιήθηκε, οι εργολήπτριες εταιρείες – ανάδοχοι του ΤΑΡ προσκαλούν τους ιδιοκτήτες και χρήστες να επιθεωρήσουν τα αποκατεστημένα γεωτεμάχιά τους. Η διαδικασία επιστροφής της γης ολοκληρώνεται με την υπογραφή του Πρωτόκολλου Εξόδου που επιβεβαιώνει ότι ο νόμιμος ιδιοκτήτης ή/και χρήστης εγκρίνει την αποκατάσταση. Ήδη, έχουν επιστραφεί χιλιάδες γεωτεμάχια σε όλο το μήκος της όδευσης του αγωγού και στις 3 Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας που διατρέχει.

Χιλιομετρική Θέση 106+530, Μελέτη, Δήμος Κομοτηνής, Ροδόπη: πριν (Οκτώβριος 2017) και μετά (Ιούλιος 2018) την επιστροφή της γης

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα