Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Στο κόκκινο» ο Έβρος – Οι πρόσφυγες διχάζουν τις τοπικές κοινωνίες – ΒΙΝΤΕΟ

Κοινοποίηση

Σημαντικά αυξημένος είναι ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα μέσω του Έβρου, ενώ συνολικά οι αφίξεις για το 2018 έχουν ήδη ξεπεράσει τις αφίξεις του 2017. Η Αθήνα κάνει λόγο για ελλειπή φύλαξη των συνόρων από την Τουρκία, ενώ έχει ήδη διαμαρτυρηθεί σε Άγκυρα και Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η καταστάση στα νησιά του Αιγαίου όπου και ζουν περίπου 19.200 πρόσφυγες και μετανάστες.

Πιο συγκεκριμένα: Το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017 στην Έλλαδα έφτασαν 23.782 μετανάστες. Από αυτούς, μέσω στεριάς, μόλις 3.778. Το 2018 και στο ίδιο διάστημα, οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 35.000, ενώ από στεριά άγγιξαν τις 12.207.

Οι αυξημένες ροές και τα νέα προσφυγικά κέντρα διχάζουν τις τοπικές κοινωνίες. Στο Βαγιοχώρι του Δήμου Βόλβης στη Βόρεια Ελλάδα, πολλοί κάτοικοι υποστηρίζουν πως ο μεγάλος αριθμός προσφύγων δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή. Κάποιοι άλλοι προσπαθούν να βοηθήσουν.

«Όχι, δεν έχουν κλέψει τίποτα από εμένα. Δίνω ότι έχω. Κάστανα, σταφύλια και ότι άλλο μπορώ. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε, τι να κάνουμε» υποστηρίζει η κυρία Δήμητρα.

Στην Κεφαλονιά βρίσκονται 70 μετανάστες από το Πακιστάν, οι οποίοι και εντοπίστηκαν σε ιστιοφορό στα ανοιχτά του νησιού. Οι αρχές συνέλαβαν τους δύο δουλεμπόρους που επέβαιναν στο σκάφος.

Είχε προηγηθεί έρευνα από πλωτά του λιμενικού και αεροσκάφος frontex, όταν κάποιος από τους επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο ζήτησε βοήθεια μέσω κινητού τηλεφώνου, αναφέροντας ότι το σκάφος τους παρουσίασε μηχανική βλάβη και δεν γνωρίζει που βρίσκονται.


euronews.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα