Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θράκη: Καιρικά φαινόμενα και δάκος μείωσαν κατά 35% την παραγωγή ελαιολάδου

Κοινοποίηση

Μειωμένη κατά 30-35% θα είναι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή της Μάκρης, του δήμου Αλεξανδρούπολης, διατηρώντας ωστόσο τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά του, εκτιμά ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μάκρης Έβρου, Δημοσθένης Χατζηνικολάου.

«Πλησιάζουμε στο τέλος της ελαιοκομικής περιόδου, έχοντας διανύσει μία πολύ δύσκολη εποχή. Αρκετή ελιά έπεσε κάτω λόγω του δάκου, του «Ζορμπά», λόγω όλων των καιρικών συνθηκών. Όσοι ελαιοπαραγωγοί μάζεψαν στην αρχή λάδι, είχανε πρόβλημα, ενώ όσοι μαζεύουν προς το τέλος, αφού ήδη η «κακιά» ελιά έπεσε κάτω, το λάδι βγαίνει κανονικά καλό» δηλώνει ο κ. Χατζηνικολάου. Ειδικότερα, ως προς την αντιμετώπιση του δάκου ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, διευκρινίζει πως έγινε και φέτος «κανονικά, αλλά ήταν τόσο μεγάλα τα κύματα που ερχόταν στις ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, που δεν μπορέσαμε να τα καλύψουμε όλα».

Σημειώνεται πως ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μάκρης Έβρου, αριθμεί 145 μέλη και δραστηριοποιείται σε μία περιοχή με πλούσια ελαιοκομική παράδοση, παράγοντας λάδι που ξεχωρίζει για την «οξύτητα, τη γεύση, την υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες», που τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει σημαντικό αριθμό πανελλαδικών και διεθνών διακρίσεων. «Από μέρα σε μέρα περιμένουμε να έρθει η τελική έγκριση ένταξης του ελαιολάδου Μάκρης στον κατάλογο των Προστατευόμενων Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης της ΕΕ (ΠΟΠ)» συμπληρώνει ο κ. Χατζηνικολάου, ένας εκ των πρωτεργατών της σημαντικής αυτής προσπάθειας, που άρχισε πριν από περίπου επτά χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα