Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Άφησαν την Ξάνθη και έφυγαν μετανάστες στο εξωτερικό για δουλειά

Κοινοποίηση

Νέοι από την περιοχή εξιστορούν το ταξίδι τους προς την ξενιτιά και τις συνθήκες ζωής που συνάντησαν στο εξωτερικό 

Του Γιώργου Μαυρίδη
geoxanthi@gmail.com

Με τους δείκτες ανεργίας να καλπάζουν και τις νέες θέσεις εργασίας να είναι μετρημένες με το σταγονόμετρο, τα τελευταία χρόνια δεκάδες νέοι εγκατέλειψαν την Ξάνθη αλλά και την Ελλάδα, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στο εξωτερικό.

Η Γερμανία, το Βέλγιο, η Σουηδία και η Αγγλία αποτελούν μόνο μερικούς από τους προορισμούς στους οποίους έχουν καταφύγει κάτοικοι της περιοχής, που μη μπορώντας να αντέξουν τους χαμηλούς μισθούς αλλά και τη μακροχρόνια ανεργία πήραν τη μεγάλη απόφαση να ξενιτευτούν. Τα τελευταία χρόνια με τη δραματική μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ξάνθη αλλά και τα απανωτά χτυπήματα που δέχθηκε ο κλάδος των ιδιωτικών υπαλλήλων, νέοι με πτυχία, κατάρτιση αλλά και όνειρα βρέθηκαν ξεκρέμαστοι χωρίς σταθερές θέσεις εργασίας και με αβέβαιο μέλλον.

Κυνηγά το όνειρό της στην Γερμανία
Η Ελένη (30) πριν από μερικούς μήνες πήρε τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει την Ξάνθη και να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή στη Γερμανία, στην πόλη Geislingen. “Μου ήταν πάρα πολύ δύσκολο να αφήσω τη χώρα μου. Ολόκληρη η ζωή μου ήταν στην Ξάνθη” εξηγεί η ίδια, που εργάζεται πλέον ως νοσηλεύτρια, κλάδο που σπούδασε στην Ελλάδα, και παράλληλα ως σερβιτόρα τα Σαββατοκύριακα για να συμπληρώσει το εισόδημά της. “Στην περιοχή υπάρχουν πολλοί Έλληνες” συμπληρώνει η Ελένη, εξηγώντας πως υπάρχουν μετανάστες στην πόλη από την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.

Εντυπωσιακά πάρκα και τον Δούναβη συναντά στην καθημερινότητά της η Ελένη

“Οι συνθήκες ζωής διαφέρουν παρά πολύ και μπορώ να πω με σιγουριά ότι εδώ είναι καλύτερα” σχολιάζει η ίδια, τονίζοντας ωστόσο πως “εάν υπήρχαν περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ξάνθη με έναν φυσιολογικό μισθό, που θα μπορεί ένας ενήλικας να συντηρεί μόνος του τον εαυτό του χωρίς καμία επιχορήγηση από τους γονείς του, τότε θα έμενα στην πόλη μου σίγουρα”.

Ξεκίνησε μια νέα ζωή στον τουριστικό κλάδο 
Βαλίτσες για την Γερμανία ετοίμασε πριν από δύο περίπου χρόνια και η Σοφία (29) η οποία επέλεξε τον κλάδο των ξενοδοχειακών επαγγελμάτων από την ανασφάλεια και την ανεργία της Ξάνθης. “Η απόφαση του να φύγω στο εξωτερικό δεν ήταν καθόλου εύκολη, όμως έφτασε ο κόμπος στο χτένι σε σημείο που λες δεν μπορώ να κάτσω άλλο και σηκώνομαι να φύγω και όπου με βγάλει” εξηγεί η ίδια τονίζοντας ωστόσο πως εάν υπήρχαν θέσεις εργασίας στην πόλη δεν θα την είχε εγκαταλείψει. “Πλέον που έχω γνωρίσει όμως το εξωτερικό εάν μου δυνόταν μια ευκαιρία δεν θα γυρνούσα τόσο εύκολα, γιατί δεν είναι μόνο το οικονομικό κομμάτι είναι και το σύστημα υγείας, το κοινωνικό σύστημα που στην Ελλάδα δεν υπάρχουν και αυτά δεν θέλω να τα χάσω από την Γερμανία” συμπληρώνει η ίδια που πλέον ζει και εργάζεται στην περιοχή Sonthofen, στο Allgäu.

“Εάν υπήρχαν δουλειές στην Ξάνθη δεν θα έφευγα” εξηγεί η Σοφία 

Παρά το ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό πρόγραμμά της η Σοφία βρίσκει χρόνο για εξορμήσεις και ταξίδια στις γύρω περιοχές εξηγώντας πως “οι συνθήκες ζωής στη Γερμανία είναι σαφώς καλύτερες από αυτές στην Ξάνθη. Οι δρόμοι είναι ωραίοι, υπάρχει οργάνωση και πράγματα που σε εμάς δεν τα βρίσκεις”. Ωστόσο η ίδια τονίζει με έμφαση πως “η μόνη διαφορά είναι ότι στην Ξάνθη θα βρεις ένα πολύ ωραίο στοιχείο που δεν το έχω δει σε άλλη περιοχή, όπου και εάν έχω πάει στη Γερμανία. Στην Ξάνθη υπάρχει μια ωραία ζεστασιά, μια ανθρωπιά, όταν περπατάς στους δρόμους οι μυρωδιές, οι άνθρωποι σου ξυπνάνε άλλα συναισθήματα. Οι άνθρωποι και τα πρόσωπα που βλέπεις όταν βγαίνεις μια βόλτα στην Γερμανία δεν συγκρίνονται με τη ζεστασιά και το χαμόγελο των ανθρώπων στην Ξάνθη”.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα