Παρασκευή, 15 Μαρτίου, 2024

Ο Ψυχρός Πόλεμοςι: Οι συμφωνίες, οι συγκρούσεις, τα ψέματα, οι αλήθειες

Κοινοποίηση

Μετάφραση: Ρηγούλα Γεωργιάδου
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Διεύθυνση Σειράς: Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου 
 Σελίδες: 408 · Σχήμα: 14,5Χ20,5
ΙSBN: 978-960-569-900-0 · Τιμή: 19,99 €

Όλη η αλήθεια και το παρασκήνιο του Ψυχρού Πολέμου από τον κορυφαίο ιστορικό John Lewis Gaddis.

Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί το βιβλίο Ο Ψυχρός Πόλεμος: Οι συμφωνίες, οι συγκρούσεις, τα ψέματα, οι αλήθειες του καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ John Lewis Gaddis. Το βιβλίο, το οποίο εντάσσεται στη σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, που διευθύνει η καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Μπότσιου, μας μεταφέρει πιο ζωντανά από ποτέ στην εποχή που ο κόσμος στεκόταν στο χείλος της καταστροφής.

O «πρύτανης των μελετητών του Ψυχρού Πολέμου», όπως έχει χαρακτηρίσει τον Gaddis ο Noam Chomsky, συνθέτει με το βιβλίο του αυτό ένα συναρπαστικό ιστορικό ανάγνωσμα που αναζητεί την αλήθεια πίσω από κάθε κατασκοπικό θρίλερ που εκτυλίσσεται ανάμεσα στο τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, μια περίοδο που με την μεγάλη της ένταση ενέπνευσε πολλούς μυθιστοριογράφους. Αντλώντας στοιχεία από τη δική του έρευνα, από έργα άλλων ιστορικών, από μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της εποχής, και από αρχεία που ανοίχτηκαν πρόσφατα, ο συγγραφέας δεν εξηγεί μόνο το τι συνέβη, αλλά και το γιατί. Αναλύει τις ρίζες του Ψυχρού Πολέμου, τους λόγους που η Αμερική και η Σοβιετική Ένωση βρέθηκαν παγιδευμένες σε ένα θανάσιμο αδιέξοδο καθώς και πόσο κοντά έφτασε η ανθρωπότητα στον πυρηνικό όλεθρο.

Οξυδερκής και αντικειμενικός, ο βραβευμένος με Pulitzer συγγραφέας σκιαγραφεί αριστοτεχνικά πορτρέτα των ηγετών που κυριάρχησαν στον Ψυχρό Πόλεμο όπως ο Ιωσήφ Στάλιν, ο Μάο Τσετούνγκ, ο Τζον Φ. Κένεντι, ο Νικίτα Χρουστσόφ, ο Ρόναλτ Ρήγκαν, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, παρακολουθεί τις πρωτοβουλίες και τις παλινωδίες τους και με δραματική ενάργεια αναλύει τις γεωπολιτικές επιπτώσεις μια κρίσιμης εποχής που εξακολουθεί να διαμορφώνει την δική μας.

Ο Ψυχρός Πόλεμος: Οι συμφωνίες, οι συγκρούσεις, τα ψέματα, οι αλήθειες είναι ένα περιεκτικό βιβλίο για τη νέα γενιά σε ένα εν πολλοίς άγνωστο κομμάτι της ιστορίας των πατέρων και των παππούδων της, και ταυτόχρονα ερμηνεύει με πειστικότητα μια περίοδο της ιστορίας που παραμένει σκοτεινή ακόμη και για όσους την έζησαν.

Είπαν για το βιβλίο
Θαυμάσιο… γεμάτο συναρπαστικά επεισόδια. – Independent on Sunday
Καθηλωτικό και καλογραμμένο… Ένα απολαυστικό βιβλίο. – Evening Standard
Μια Ιστορία ολοζώντανη και ευανάγνωστη. – Observer
Ισχύς 9 της κλίμακας Ρίχτερ – The Spectator
Οι κίνδυνοι και τα πολιτικά παιχνίδια ξεπηδούν από κάθε σελίδα. – Peter Henessy

Ο συγγραφέας
Ο John Lewis Gaddis είναι Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους ιστορικούς του Ψυχρού Πολέμου, έχοντας γράψει βιβλία που θεωρούνται κομβικά και που επηρέασαν με τη διαυγή ανάλυση και την κριτική οξύνοιά τους όχι μόνο τον τρόπο που αντιλαμβάνονταν τα κράτη της Δύσης τη διαμάχη μεταξύ των Υπερδυνάμεων ενόσω συνέβαινε, αλλά και την εξέλιξη της ιστορικής έρευνας και σκέψης για τον Ψυχρό Πόλεμο μετά την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος. Το 2012 ο John L. Gaddis κέρδισε το βραβείο Pulitzer στην κατηγορία Βιογραφία/Αυτοβιογραφία για το βιβλίο του George F. Kennan: An American Life.

Η σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων για την ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία με διεισδυτική και αδογμάτιστη ματιά. Οι αναζητήσεις του σήμερα συνδέονται με γεγονότα, ιδέες και δυναμικές του παρελθόντος. Η σειρά, που διευθύνει η Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, αναδεικνύει την Ιστορία ως ζωντανό κομμάτι των ταυτοτήτων και των αποφάσεων που συνοδεύουν τα βήματά μας στο παρόν και στο μέλλον.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα