Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ το παλιό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης

Κοινοποίηση

Την παραχώρηση του πρώην Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης -ήτοι κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της Αλεξανδρούπολης συνολικού εμβαδού 18.153 τ.μ.-, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αποφάσισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα ο υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης. 

«Το περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ομόφωνα αποφάσισε τη διεκδίκηση αξιοποίησης του συνόλου των χώρων του παλαιού Νοσοκομείου, για τη στέγαση υπηρεσιών και φορέων, κοινωνικού χαρακτήρα, που εδρεύουν στην Αλεξανδρούπολη και προχώρησε στην υποβολή του σχετικού αιτήματος παραχώρησης χρήσης άνευ ανταλλάγματος, προς το αρμόδιο υπουργείο. Η εν λόγω απόφαση παραχώρησης είναι πολύ σημαντική γιατί τα τελευταία περίπου 16 χρόνια, οι συγκεκριμένες κτιριακές εγκαταστάσεις παραμένουν αναξιοποίητες, τη στιγμή που σημαντικός αριθμός υπηρεσιών δαπανούν ένα μεγάλο ποσό σε ενοίκια για τη στέγασή τους», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, είναι η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών στατικότητας και καταλληλότητας των υφιστάμενων κτιρίων, καθώς και η υποβολή αιτημάτων στην Περιφέρεια, των ενδιαφερόμενων υπηρεσιών και φορέων (πρωτίστως υπηρεσίες του Δημοσίου και η αστυνομία) για στέγασή τους στον συγκεκριμένο χώρο, ώστε να «αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το τεράστιο αυτό συγκρότημα που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης».

Αναφορικά με τους συλλόγους που ήδη κάνουν χρήση μέρους των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, μεταξύ των οποίων το Νομαρχιακό Σωματείο ΑμεΑ Έβρου, το 2ο Σύστημα Προσκόπων και το φιλοζωικό σωματείο «Κιβωτός», ο κ. Πέτροβιτς διευκρίνισε ότι μετά τον καθορισμό του χρονικού διαστήματος υποβολής αιτημάτων στέγασης «θα δούμε πώς μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες τους». Δεδομένου ότι τις εγκαταστάσεις του πρώην νοσοκομείου διεκδικούσε και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, ο κ. Πέτροβιτς σημείωσε πως με την παραχώρηση στην ΠΑΜΘ, δεν υπάρχουν νικητές ή ηττημένοι καθώς κοινός στόχος και επιδίωξη ήταν και παραμένει η αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό των έργων, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, δήλωσε πως βάση προγενέστερης τεχνοοικονομικής μελέτης που εκπονήθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, για την επαναχρησιμοποίηση του παλαιού Νοσοκομείου απαιτούνται τουλάχιστον 8.500.000 ευρώ και περίπου 12.000.000 ευρώ για κατασκευή καινούριου κτιρίου.

Σημειώνεται πως η διεκδίκηση του ακινήτου, με τις κτιριακές εγκαταστάσεις του, ξεκίνησε το 2012 από την πρώην αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Γεωργία Νικολάου, συνεχίστηκε επί θητείας του αείμνηστου περιφερειάρχη, Γιώργου Παυλίδη και από τον νυν περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο και κορυφώθηκε με ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, κατόπιν της σχετικής εισήγησης του κ. Πέτροβιτς.

«Η απόφαση αυτή δικαιώνει τις προσπάθειές μας διαχρονικά… Το κτιριακό συγκρότημα του παλαιού νοσοκομείου ανήκει στους πολίτες της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου. Προσωπικά αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος από τη συγκεκριμένη απόφαση και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για ν’ αξιοποιηθεί προς όφελος των υπηρεσιών και του κοινωνικού συνόλου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα