Δευτέρα, 18 Μαρτίου, 2024

Ξάνθη: Καλλιεργούν υπερτροφή και επιμένουν αγροτικά

Κοινοποίηση



Κων. Παπαδόπουλος: Από το Αριστοτέλειο στο χωράφι του στη Γενισέα Ξάνθης

Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, είναι αγρότης με σπουδές γεωπονίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Επιστρέφοντας στην Γενισέα Ξάνθης, το χωριό του, συνέχισε την οικογενειακή προσπάθεια κι ενίσχυσε κι εκείνος την λειτουργία της οικογενειακής επιχείρησης

«Ασχολούμαστε με την πατάτα και το κρεμμύδι. Έχουμε έναν ψυκτικό θάλαμο και ουσιαστικά διαθέτουμε τα προϊόντα μας στις λαϊκές αγορές.» δηλώνει κι εξηγεί ότι τώρα γίνεται ένα άνοιγμα σε κάποια προϊόντα οικοτεχνίας, όπως η Αρώνια. «Η Αρώνια είναι κάτι καινούργιο για την περιοχή μας. Δεν την γνωρίζει πολύ ο κόσμος, είναι πολύ ωφέλιμο σαν προϊόν. Είναι νούμερο ένα στις υπερτροφές και τώρα γίνεται μια προσπάθεια να το μάθει ο κόσμος αυτό το φυτό.»

Καλλιεργεί συνολικά 400 στρέμματα, εκ των οποίων 20 στρέμματα με πατάτες. Επίσης, δεν λείπουν και καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι, το τριφύλλι, το σιτάρι κ.α. «Με την λειτουργία του ψυκτικού θαλάμου καταφέρουμε να διατηρούμε τα προϊόντα μας για μεγαλύτερο διάστημα» δηλώνει ο νεαρός γεωπόνος παραγωγός και σημειώνει ότι προσπαθεί να κάνει και τα απαραίτητα βήματα και στη διάθεση των προϊόντων μέσα από τις λαϊκές, τις εκθέσεις. «Στόχος μας είναι να ξεφύγουμε ουσιαστικά από τους εμπόρους.» δηλώνει και σημειώνει ότι το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η διάθεση των προϊόντων που παράγει. «Αν τα καταφέρεις με τη διάθεση έχεις αφήσει στην άκρη τον μεσάζοντα και ουσιαστικά ο καταναλωτής βρίσκει ένα σωστό προϊόν σε καλύτερη τιμή.»

Υποστηρίζει πως είναι πολύ δύσκολο κάποιος που δεν έχει μια υποδομή από πίσω του να κάνει ένα βήμα προς την γεωργία. «Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που βρήκα μια υποδομή από τον πατέρα μου. Από το κράτος συναντάμε αρκετές δυσκολίες για το επόμενο βήμα» λέει και επιλέγει να στείλει το δικό του μήνυμα στους νέους σε ηλικία παραγωγούς. «Να μην το βάζει κάτω κανείς και να είναι αισιόδοξος και συνέχεια να προσπαθεί για κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό, για το πρωτότυπο και το καινοτόμο. Να έχει ιδέες ουσιαστικά και όραμα.»
Πηγή: ert.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα