Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ελληνικό βιολογικό φιστικοβούτυρο με έδρα την Αλεξανδρούπολη – Φτιάχνεται από αραχίδες (+ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση

Συνήθως όταν αναφερόμαστε στο φιστικοβούτυρο, το μυαλό μας… ταξιδεύει στην Αμερική. Ωστόσο, το γευστικότατο αυτό προϊόν από φιστίκια με κέλυφος (που στην Ελλάδα γνωρίζουμε ως αραχίδες) παράγεται τα τελευταία τρία περίπου χρόνια και στην Ελλάδα και μάλιστα με βιολογικό τρόπο. 
Την ιδέα είχε ο γεωπόνος και παραγωγός βιολογικών καλλιεργειών από την Αλεξανδρούπολη, κ. Κυριαζής Κυριαζίδης, ενώ στη συνέχεια στο εγχείρημα ενεπλάκησαν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του. Σήμερα το βιολογικό φιστικοβούτυρο που παράγεται στην Αλεξανδρούπολη, πωλείται κατά κύριο λόγο στο αναψυκτήριο (το «Δισάκι», οδός Τρώων 20 στα Πετράλωνα) που διατηρεί η οικογένεια και συγκεκριμένα τα ανίψια του παραγωγού, Κυριακή και Μαρίνος.
Η καλλιέργεια της οικογένειας Κυριαζίδη είναι ακόμα μικρή, αλλά έχει πολλά σχέδια επέκτασης για το μέλλον. Το φιστικοβούτυρο που παράγουν εκτός από το «Δισάκι» κυκλοφορεί σε καταστήματα βιολογικών ειδών και εκθέσεις προϊόντων, σε διάφορες εκδοχές όπως π.χ.: στις δύο κλασικές, smooth και crunchy, μία με σοκολάτα, μία πατέντα της οικογένειας με ελαιόλαδο και μέλι, και μία 100% φυσική γεύση, η οποία είναι καθαρός πολτός φιστικιού, χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης.
Ο ΑγροΤύπος, προκειμένου να γνωρίσει (αλλά και να δοκιμάσει) το προϊόν αλλά και να μάθει για τη βιολογική καλλιέργεια αραχίδας (με ιδιοπαραγόμενο σπόρο ποικιλίας «Ορφέας») επισκέφθηκε το «Δισάκι» και μίλησε με την Κυριακή και τον Μαρίνο.
«Στην Αθήνα είμαστε ουσιαστικά σαν αντιπρόσωποι. Δεν είναι μεγάλη η καλλιέργεια. Πρόκειται για μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε ο Κυριαζής Κυριαζίδης ο οποίος είναι και γεωπόνος. Ωστόσο, η οικογένεια επί χρόνια ασχολείται με τις βιολογικές καλλιέργειες (σιτάρι, μηδική, βίκο κ.ά.). Όσον αφορά το βιολογικό φιστίκι, η πρώτη καλλιέργεια έγινε πριν δυο χρόνια και είχε έκταση 28 στρέμματα. Τη δεύτερη χρονιά καλλιέργησαν ένα ακόμα χωράφι. Αυτή τη στιγμή η καλλιέργεια είναι 50 στρέμματα περίπου και η νέα παραγωγή ξεκινάει αρχές Οκτωβρίου» μας εξηγούν.
Και προσθέτουν: «η μεταποίηση ξεκίνησε και πάλι από μια ιδέα του Κυριαζή. Στη συνέχεια η κόρη του Ελένη άρχισε να το επεξεργάζεται και όλο αυτό προχώρησε στη μορφή που μπορεί να το γευτεί κανείς σήμερα. Το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής το διακινούμε εμείς, αλλά υπάρχει και ένας αντιπρόσωπος στη Θεσσαλονίκη. Οι πωλήσεις του φιστικοβούτυρου πάνε πολύ καλά (πουλάμε το σύνολο της παραγωγής, η οποία πέρσι ξεπέρασε τις 10 παλέτες, δηλαδή τα 1.000 κιβώτια). Ουσιαστικά ασχολούμαστε με αυτό σαν χόμπι με πολύ αγάπη και χαρά».
Σε ερώτησή μας σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής ο Μαρίνος και η Κυριακή μας περιγράφουν: «Την πρώτη χρονιά η συγκομιδή και το καθάρισμα έγινε με τα χέρια, ενώ τη δεύτερη χρονιά αγοράστηκε μια κομπίνα. Όλα γίνονται βήμα – βήμα. Στη συνέχεια ή τα καβουρδίζουν καθαρισμένα ή τα καβουρδίζουν με το κέλυφος ανάλογα με τη συνταγή κι έπειτα πολτοποιούνται. Σήμερα βγάζουμε 5 κωδικούς. Για την ώρα η διαδικασία της μεταποίησης και της συσκευασίας γίνεται σε ένα εργαστήρι που συνεργάζεται με την οικογένεια. Επόμενος στόχος είναι η δημιουργία ενός δικού μας εργαστηρίου. Πρόκειται, όμως, για μια επένδυση άνω των 100.000 ευρώ οπότε όπως καταλαβαίνει κανείς είναι δύσκολο με αυτές τις οικονομικές συνθήκες στη χώρας να γίνει κάτι τέτοιο».
Και καταλήγουν: «Πρόκειται για ένα προϊόν που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα. Εμείς το προωθούμε συμμετέχοντας σε διάφορες εκθέσεις (σε όλη την Ελλάδα) ή γευστικές δοκιμές. Σε κάποιους, που ήδη το ξέρουν, τους αρέσουν πολύ οι γεύσεις που παράγουμε. Απευθυνόμαστε παρόλα αυτά σε ένα κοινό που ψάχνεται και αναζητά προϊόντα delicatessen. Επίσης έχουμε κάνει κάποιες τοποθετήσεις σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, καθώς και στην υπόλοιπη Ελλάδα και η ανταπόκριση είναι πολύ θετική».
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα