Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εντόπισαν ψάρι “φάντασμα” σε παραπόταμο του Έβρου – Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιο είδος

Κοινοποίηση

Ένα εξαιρετικά σπάνιο ψάρι εντοπίστηκε από την ομάδα του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.) σε παραπόταμο του Έβρου. 
Σύμφωνα με το ΙΝ.ΑΛ.Ε. – που είναι ένα από τα πέντε εξειδικευμένα ερευνητικά Ινστιτούτα του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) αρμόδιο για τη διεξαγωγή της έρευνας και την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στον τομέα της αλιείας – πρόκειται για το Cobitis puncticulata (Erkakan, Atalay-Ekmekci & Nalbant, 1998), είδος – φάντασμα μια και οι προσπάθειες ανεύρεσής του στο παρελθόν δεν είχαν επιτυχία. 
Το ψαράκι αυτό με το κοινό όνομα «στικτοβελονίτσα» απαντάται στην ελληνική επικράτεια αποκλειστικά σ’ έναν μικρό παραπόταμο λίγων μόνο χιλιομέτρων του ποταμού Έβρου, κοντά στα χωριά Λύρα και Φυλακτό, ενώ βρίσκεται και σε δύο μικρές λίμνες στην Βόρεια Τουρκία κοντά στη θάλασσα του Μαρμαρά και πουθενά αλλού στον κόσμο (Freyhof et al., 2008).
Μέρος των μικρών αυτών ποταμών του Έβρου βρίσκεται εντός των ορίων του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, και τα ψάρια εντοπίστηκαν εκεί.
Δύο πολύτιμα δείγματα συλλέχθηκαν και έτσι επιβεβαιώθηκε η ύπαρξή του, που μόλις το 1998 αναγνωρίστηκε ως είδος. Σύμφωνα με το ΙΝ.ΑΛ.Ε. «στο χέρι μας είναι πλέον να προσπαθήσουμε να αναστρέψουμε την καταστροφική ως τώρα διαχείριση και εκμετάλλευση του ποταμού προτείνοντας μέτρα αλλά και εναλλακτικές λύσεις που θα ωφελήσουν το ψάρι αυτό αλλά και την κοινωνία της περιοχής».
zoosos.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα