Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τις επόμενες κινήσεις τους αποφασίζουν οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας

Κοινοποίηση

Τις τελικές τους αποφάσεις για τη μορφή των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν, αντιδρώντας στα προωθούμενα μέτρα για τον κλάδο τους, αναμένεται να λάβουν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας, στις 7 Οκτωβρίου θα γίνουν συνεδριάσεις σε τοπικό επίπεδο και στις 10 ή 11 του ίδιου μήνα αναμένεται μεγάλη συγκέντρωση σε Νίκαια ή Πλαταμώνα, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη συνάντηση που προγραμματίζεται θα κληθούν όλες οι οργανώσεις αφού «ανεξαρτήτως κόμματος και πολιτικής πεποίθησης τα προβλήματά μας είναι κοινά».
Μία πρόταση που φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος είναι να κατέβουν αγρότες και κτηνοτρόφοι με αγροτικά οχήματα στην Αθήνα, διευκρίνισε ο κ. Γκόντιας.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητούν να γίνει ουσιαστικός διάλογος για τα θέματα που θέτουν προκειμένου «να τακτοποιηθεί ο πρωτογενής τομέας, αλλά και να μπουν οι βάσεις για μια μακρόχρονη πορεία του με στρατηγικό σχεδιασμό και συγκεκριμένους στόχους».
Ξεκαθαρίζουν πως δεν προτίθενται οι ίδιοι να προτείνουν ισοδύναμα για να αντισταθμιστούν τα δυσμενή, όπως τονίζουν, μέτρα που προωθούνται στο ασφαλιστικό και το φορολογικό και υποστηρίζουν πως οι λύσεις μπορούν να βρεθούν στον δικό τους χώρο «χωρίς να επηρεάζονται άλλες κοινωνικές ομάδες της χώρας».

Κοινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη προτείνει η ΠΕΚ

Με περιφερειακές κινητοποιήσεις εισέρχεται, την ίδια ώρα, στον «χορό» των κινητοποιήσεων η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), που το προηγούμενο διάστημα τηρούσε στάση αναμονής, αλλά πλέον θεωρεί πως «ήρθε η ώρα αντίδρασης».
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Δημήτρης Καμπούρης η ΠΕΚ πρόκειται να προτείνει σε όλους τους φορείς του πρωτογενούς τομέα να συμμετάσχουν σε πανελλαδική σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
«Η φορολογία των αγροτών, το ασφαλιστικό, το θέμα των βοσκοτόπων, το κόστος παραγωγής, οι τιμές αγροτικών προϊόντων, οι πληρωμές επιδοτήσεων και βιολογικών προγραμμάτων που καθυστερούν έως και τέσσερα χρόνια, είναι θέματα που αφορούν όλους μας» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΚ.
Σε χθεσινή σύσκεψη στην Πρέβεζα, που έγινε με τη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής, το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΚ αποφάσισε ομόφωνα «σε περίπτωση άλλης καθυστέρησης των πληρωμών να ακολουθηθεί η νομική οδός», διευκρίνισε ο κ. Καμπούρης.
Υπογραμμίζεται ότι το προσωρινό πλάνο των περιφερειακών κινητοποιήσεων που αποφάσισε η ΠΕΚ σε επίπεδο Νομών είναι: Σέρρες 15/10, Κιλκίς 20/10, Ημαθία 22/10, Χαλκιδική 29/10, Κομοτηνή 3/11. Θα ακολουθήσουν κινητοποιήσεις σε άλλους νομούς όπως η Θεσπρωτία, η Αιτωλοκαρνανία και η Ηλεία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα