Πόρισμα-σοκ για συντάξεις και εισφορές

Πόρισμα-σοκ για συντάξεις και εισφορές


Σαρωτικές αλλαγές προβλέπουν οι τελικές εισηγήσεις της Επιτροπής Σοφών. Το πόρισμα που αποκαλύπτει το «Έθνος» ενσωματώνει προτάσεις για ενιαίο τρόπο υπολογισμού σύνταξης παλαιών και νέων ασφαλισμένων, ανακαθορισμό των συντάξεων που έχουν ήδη εκδοθεί και συγχώνευση Ταμείων σε έναν ή το πολύ τρεις φορείς.

Το τελικό προσχέδιο του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών, ενσωματώνει προτάσεις για ενιαίο τρόπο υπολογισμού σύνταξης παλαιών και νέων ασφαλισμένων στη βάση του νόμου Σιούφα του 1992, επανυπολογισμό από την αρχή των συντάξεων που έχουν ήδη εκδοθεί με αναφορές σε αυτόν τον ενιαίο τρόπο, συγχώνευση όλων των Ταμείων σε έναν ή το πολύ τρεις φορείς και εντελώς νέο σύστημα με «ατομικές μερίδες» και υπολογισμό σύνταξης με βάση το προσδόκιμο ζωής για τις νέες γενιές.

Εκτός από το κυρίαρχο σενάριο, στο τελικό σχέδιο αναμένεται να καταγράφονται και οι διαφορετικές απόψεις, τις οποίες έχουν διατυπώσει μέλη της 12μελούς Επιτροπής Σοφών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λογική του πορίσματος θα βασίζεται σε δύο πυλώνες:
1. Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για τη συγχώνευση των Ταμείο και την ομογενοποίηση των διατάξεων για εισφορές και παροχές με αναζήτηση πρόσθετων πόρων για τη στήριξη των απερχόμενων γενεών

2. Υιοθέτηση ενός νέο συστήματος συντάξεων για τις νέες γενιές. Στο πλαίσιο αυτό, το κυρίαρχο σενάριο αναμένεται να περιγράφει ως στόχο τη μετεξέλιξη του ΙΚΑ σε Εθνικό Φορέα Κοινονικής Ασφάλισης μαμούθ, στον οποίο πρέπει να συγχωνευτούν όλα τα σημερινά Ταμεία κύριας και επικουρικής σύνταξής αλλά και εφάπαξ παροχών. Η ενοποίηση δεν πρέπει να είναι μόνο διοικητική αλλά και ουσιαστική, με ενιαίους κανόνες για εισφορές και παροχές.

Τι προτείνουν οι Σοφοί:
-Ενοποίηση όλων των Ταμείων σε έναν (ΙΚΑ) ή το πολύ τρεις φορείς (μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών).
-Εφαρμογή και στους παλαιούς ασφαλισμένους του τρόπου υπολογισμού που ισχύει για τους νέους μετά το 1993.
-Ανακαθορισμός των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων
-Διανεμητικό σύστημα εικονικών λογαριασμών + εθνική σύνταξη για τις νέες γενιές.
Πηγή: Έθνος
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال