Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Απαγόρευση μετάδοσης για κανάλια φιλικά προς τον Γκιουλέν στην Τουρκία

Κοινοποίηση

Τούρκος εισαγγελέας απαγόρευσε στη μεγαλύτερη συνδρομητική τηλεοπτική πλατφόρμα τη λειτουργία καναλιών φιλικά προσκείμενων προς τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα και αντίπαλο του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, αυξάνοντας την ανησυχία για την ελευθεροτυπία ενόψει των επικείμενων εκλογών.
Η Digiturk είναι η τρίτη πλατφόρμα που σταματάει να εκπέμπει δίκτυα τα οποία πρόσκεινται στον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ Γκιουλέν, κατόπιν εντολής του εισαγγελέα της Άγκυρας, περιλαμβανομένων των τηλεοπτικών σταθμών Bugun TV, S Haber (παιδικού καναλιού) και τεσσάρων άλλων.
Σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε την Πέμπτη, η Digiturk αναφέρει ότι «λάβαμε επίσημο δικαστικό έγγραφο που αφορά αδικήματα κατά της συνταγματικής τάξης από το γραφείο του επικεφαλής εισαγγελέα της Άγκυρας. Όπως απαιτεί το περιεχόμενό του, τα Kanalturk, Samanyolu TV, Mehtap TV, S Haber, Bugun TV, Yumurcak TV και Irmak TV αφαιρέθηκαν από την πλατφόρμα».
Ερωτηθείς σχετικά με τα μίντια που πρόσκεινται στον κ. Γκιουλέν, ο κ. Ερντογάν δήλωσε σε δημοσιογράφους καθ’ οδόν προς την Ιαπωνία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ότι «σχετικά με το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα βήματα που προβλέπει ο νόμος» , έγραψε η εφημερίδα Sabah.
Η Digiturk είναι η μεγαλύτερη συνδρομητική τηλεοπτική πλατφόρμα της Τουρκίας με περίπου τρία εκατομμύρια συνδρομητές, σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής αρχής τεχνολογιών πληροφορικής.
Η Turkcell TV+, οnline υπηρεσία την οποία παρέχει η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Turkcell και η Tivibu, την οποία παρέχει η Turk Telekom, διέκοψαν νωρίτερα την προβολή των συγκεκριμένων καναλιών, εκτελώντας την εντολή του εισαγγελέα.
«Πρόκειται για προσπάθεια του ΑΚΡ (του κυβερνώντος κόμματος από το οποίο προέρχεται ο πρόεδρος Ερντογάν) να φιμώσει τα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης ενόψει των βουλευτικών εκλογών», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Ισμέτ Ντεμιρντογκέν του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και μέλος του τουρκικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (RTUK).
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα