Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

E-shop λαϊκής βάσης «άνοιξε» στην Θάσο – Παραδοσιακά προϊόντα σε ηλεκτρονικά ράφια

Κοινοποίηση

Το ελαιόλαδο Θάσου και άλλα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού ανοίγουν φτερά για τις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού, μέσα από τα ηλεκτρονικά «ράφια» του ολοκαίνουργιου e-shop που δημιούργησαν οι ίδιοι οι παραγωγοί του, επιχειρώντας να το επεκτείνουν και για τα προϊόντα ολόκληρης της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας, ελιές θρούμπες, μέλι, γλυκά του κουταλιού, κρασί, λικέρ, γαλακτοκομικά και άλλα προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής του νησιού, αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποκτούν διεθνή προβολή και δυνητικούς αγοραστές σε όλο τον κόσμο, χάρη στην πρωτοβουλία του Δήμου Θάσου, του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού «Δήμητρα» που εδρεύει στον Πρίνο, και άλλων επαγγελματικών φορέων του νησιού.Το ηλεκτρονικό κατάστημα www.oloveoil-dimitra.com είναι ήδη στον αέρα, έτοιμο να υποδεχτεί τα πρώτα προϊόντα, όπως ανακοινώθηκε στην εναρκτήρια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στον Πρίνο, παρουσία εκπροσώπων ορισμένων από τις 38 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) που λειτουργούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Σύγχρονο εργαλείο 
«Αποκτάμε ένα σύγχρονο εμπορικό εργαλείο, μέσα από το οποίο θα μπορούμε να προωθήσουμε τα ονομαστά προϊόντα της Θάσου στην ελληνική και τη διεθνή αγορά. 
Παράλληλα, διαθέτουμε ηλεκτρονικά ‘ράφια’ σε όσες από τις ΚοινΣΕπ της Περιφέρειας θέλουν να αξιοποιήσουν αυτό το εργαλείο για να διαθέσουν τα προϊόντα τους», είπε στην «Οικονομία» ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Πρίνου, «Δήμητρα», Σταμάτης Βαής και πρόσθεσε: «τα προϊόντα θα βρίσκονται εικονικά στο ηλεκτρονικό κατάστημα, οι παραγγελίες θα γίνονται σε μας, θα πληρώνονται σε μας και θα αποδίδονται στους παραγωγούς. 
Αυτοί θα πληρώνουν ένα ποσοστό επί των πωλήσεων ή ενοίκιο για την παρουσίαση των προϊόντων τους στα δικά μας ηλεκτρονικά ”ράφια”».Το πρώτο προϊόν που διατίθεται προς πώληση μέσα από το e-shop είναι το ελαιόλαδο της περιοχής του Πρίνου. Ο Συνεταιρισμός «Δήμητρα», με 300 ενεργά μέλη, παράγει στις καλές χρονιές ως και 500 τόνους εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, βιολογικής ή όχι καλλιέργειας, ενώ στο νησί λειτουργούν άλλοι επτά ελαιουργικοί συνεταιρισμοί, με συνολική ετήσια παραγωγή άνω των 5.000 τόνων ελαιολάδου.
Οπως ειπώθηκε στην εκδήλωση, μελλοντικός στόχος είναι να προβάλλεται και να πωλείται το προϊόν ολόκληρου του νησιού με τη γενική ονομασία προέλευσης «Ελαιόλαδο Θάσου».
Συνεργασία 
Η δημιουργία του www.oliveoil-dimitra.com αποτελεί μία από τις δράσεις του Τοπικού Σχεδίου για την Απασχόληση (ΤΟΠΣΑ) Θάσου, που υλοποίησαν ο Δήμος, και επαγγελματικοί φορείς του νησιού (Συνεταιρισμός «Δήμητρα», Ενωση Ξενοδόχων Θάσου, Σύλλογος Επαγγελματιών Θεολόγου κ.ά.).
«Δίνουμε έμφαση στον πρωτογενή τομέα, παρά τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη που γνωρίζει το νησί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τον τουρισμό και την πρωτογενή παραγωγή σε σύζευξη και συνεργασία μεταξύ τους», τόνισε ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού που υπάρχει, τοπικά θασίτικα προϊόντα θα προωθούνται στους επισκέπτες μέσα από τα ξενοδοχεία και εστιατόρια του νησιού, ενώ επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης θα προβάλλονται διεθνώς μέσα από το ηλεκτρονικό κατάστημα των ελαιουργών.
Το ΤΟΠΣΑ Θάσου, με προϋπολογισμό 363.880 ευρώ είχε στόχο την κοινωνική προστασία περίπου 100 ανέργων του νησιού, μέσα από τη δημιουργία ευκαιριών για την ενίσχυση της απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης.
Εκτός από τη δημιουργία του e-shop, εκπονήθηκαν 15 επιχειρηματικά σχέδια για την ίδρυση ατομικών επιχειρήσεων (εστίασης, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων και ενδυμάτων, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων) καθώς και πέντε σχέδια για την ίδρυση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (εργαστήριο παραγωγής και πώλησης παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων και ηδύποτων, εστιατόριο, καφέ-μπαρ, εργαστήριο χειροποίητων κοσμημάτων, παιδότοπος). Συνολικά δημιουργήθηκαν τέσσερις νέες επιχειρήσεις, ενώ βρήκαν μισθωτή εργασία 50 άτομα.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ – ΕΘΝΟΣ
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα