Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Εκπαίδευση μετ’ εμποδίων για τους μαθητές στην ορεινή Θράκη – Προβλήματα προσβασιμότητας

Κοινοποίηση

Αδύνατη ή προβληματική η πρόσβαση για μαθητές από πολλούς οικισμούς- ιδίως μετά από συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων
Επιστολή στην οποία αποτυπώνει το έντονο πρόβλημα πρόσβασης σε σχολεία του ορεινού όγκου των νομών Ροδόπης και Έβρου μετά τις συγχωνεύσεις πολλών σχολικών μονάδων την τελευταία τριετία, απέστειλε προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο πρόεδρος του σωματείου Συνδέσμων Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων Θράκης Αμέτ Ερτζάν.
Η ορεινή περιοχή του Νομού Ροδόπης είναι εκ των πραγμάτων δύσβατη και δυσπρόσιτη εξαιτίας της απουσίας ολοκληρωμένου οδικού δικτύου. Ο διαγωνισμός που προκηρύσσεται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για τη μεταφορά μαθητών από ορεινούς οικισμούς, συνήθως κηρύσσεται άγονος, λόγω της δύσκολης πρόσβασης μέσω κακοτράχαλων χωματόδρομων.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο καθίσταται αδύνατη η μετακίνηση των μαθητών από τους οικισμούς Σαρακηνή, Κάτω Βυρσίνη Σμιγάδα του νομού Ροδόπης προς τα νέα τους σχολεία μετά τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.
Πρόβλημα μεταφοράς μαθητών αντιμετωπίζουν, επίσης, οι οικισμοί της Ατάρνης, Περάματος και Κομάρου του νομού Έβρου καθώς και τα νήπια στο νηπιαγωγείο που βρίσκεται στον οικισμό Αύρα του νομού Έβρου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου των Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων Θράκης, “υπάρχει άμεση ανάγκη πρόβλεψης και χορήγησης σχετικών και ανάλογων του κόστους μεταφοράς πιστώσεων εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας για τη μετακίνηση των μαθητών αυτών προς τις σχολικές μονάδες που φοιτούν, με παράλληλη αύξηση των δρομολογίων για την καλύτερη δυνατή μεταφορά τους”.
“Με τις συγχωνεύσεις έχει επέλθει οικονομικό όφελος για την Πολιτεία και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν τα παιδιά μας, μετά την κατάργηση των σχολείων να ζημιώνονται λόγω της έλλειψης πρόνοιας εκ μέρους της Πολιτείας για τη μεταφορά τους προς τα νέα σχολεία. Σας παρακαλούμε θερμά να δώσετε την δέουσα προσοχή σε αυτό το θέμα και να προβείτε όσο το δυνατόν πιο σύντομα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι μαθητές να μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως τα μαθήματα και να μην χάσουν την σχολική χρονιά” καταλήγει η επιστολή.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα