Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μείωση στις λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο λόγω capital controls

Κοινοποίηση

Νέα μείωση 2,2% – λόγω capital controls – σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Αύγουστο φέτος. Ξεχωρίζουν θετικά μόνον οι πωλήσεις σε ένδυση – υπόδηση, λόγω των θερινών εκπτώσεων, και σε βιβλία και είδη δώρων, λόγω αδειών και διακοπών.
Η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε στις επιμέρους κατηγορίες καταστημάτων, άνοδο των πωλήσεων σε ένδυση – υπόδηση (20,9%), βιβλία – χαρτικά – λοιπά είδη δώρων κ.ά. (11,9%) και πολυκαταστήματα (1,2%). Στον αντίποδα, οι πωλήσεις μειώθηκαν σε έπιπλα – ηλεκτρικά είδη – οικιακό εξοπλισμό (10,6%), τρόφιμα – ποτά – καπνό (5,1%), καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (3,4%), μεγάλα καταστήματα τροφίμων (3%) και φαρμακευτικά – καλλυντικά (1,7%).
Ειδικότερα, από την ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώθηκαν τα εξής:
Ο δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιµές) στο λιανικό εμπόριο, σημείωσε µμείωση 2,2% τον Αύγουστο 2015 σε σύγκριση µε τον δείκτη του Αυγούστου 2014, ενώ σε σύγκριση µε τον δείκτη του Ιουλίου 2015 σημείωσε αύξηση 11,3%.
Ο δείκτης κύκλου εργασιών (σε τρέχουσες τιμές), σημείωσε µμείωση 4% σε σύγκριση µε τον δείκτη του Αυγούστου 2014, ενώ σε σύγκριση µε τον δείκτη του Ιουλίου 2015 σημείωσε αύξηση 8,4%.
Οι ανωτέρω δείκτες, εποχικά διορθωμένοι ως προς την επίδραση µμηνιαίων γεγονότων (π.χ. έναρξη σχολικής περιόδου, εορτές, τουριστική περίοδος κ.λπ.) παρουσιάζουν την ακόλουθη εξέλιξη:
Ο εποχικά διορθωμένος δείκτης όγκου, σημείωσε µμείωση 2,7% σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2014, ενώ σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2015 σημείωσε αύξηση 3,8%.
Ο εποχικά διορθωμένος δείκτης κύκλου εργασιών, σημείωσε µμείωση 4,6% σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2014, ενώ σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2015 σημείωσε αύξηση 3,9%.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα