Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γάμος μετά… ξύλου στην Ξάνθη – Έκπληκτοι οι καλεσμένοι στην Μητρόπολη

Κοινοποίηση

Παρά το γιορτινό κλίμα των ημερών με τις ακολουθίες των Χριστουγέννων να κυριαρχούν στις εκκλησίες, κάποιοι επέλεξαν την περίοδο αυτή για βαφτίσεις και γάμους. 
Η αργία βοήθησε όσους είχαν συγγενείς και καλεσμένους από μακρινά μέρη, ώστε να μπορέσουν να τους επισκεφτούν και να ζήσουν μαζί τους αυτές τις ξεχωριστές στιγμές για κάθε ζευγάρι. Το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Ξάνθης ο γάμος δύο νέων παιδιών, με την νύφη να κατάγεται από την πόλη μας και τον γαμπρό να έλκει την καταγωγή του από το όμορφο νησί της Αντίπαρου. 
Παρότι είχαν προετοιμάσει τον εφημέριο του ναού για ένα έθιμο που υπάρχει στα μέρη του γαμπρού, ζητώντας και την άδεια για να εφαρμοστεί κι εδώ, κανείς δεν περίμενε τι ακριβώς θα συμβεί. Καθώς το μυστήριο προχωρούσε και έφτασε στην στέψη των νεόνυμφων, ήρθε η ώρα για τον ‘’χορό του Ησαΐα’’. 
Οι φίλοι του γαμπρού έλαβαν θέση και φάνηκε να τον περιμένουν με… άγριες διαθέσεις. Το έθιμο τούς θέλει να χτυπούν δυνατά τον γαμπρό στην πλάτη, ‘’τιμωρώντας’’ τον για την επιλογή να παντρευτεί και να αφήσει τον εργένικο βίο, προετοιμάζοντάς τον ταυτόχρονα για τις δυσκολίες που θα φέρει η συμβίωση. 
Και τα χτυπήματα ξεκίνησαν δυνατά, κάνοντας τους Ξανθιώτες που δεν γνώριζαν τι συμβαίνει να πεταχτούν για να δουν αν ξέσπασε καβγάς. Τις περισσότερες τις ‘’άρπαξε’’ φυσικά ο κουμπάρος που ακολουθούσε με τα στέφανα, αποδεικνύοντας εξαρχής πως είναι στο πλευρό του γαμπρού. Άλλα μέρη, άλλα έθιμα.




ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα