Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κλείδωσε το ασφαλιστικό με δεδομένη τη μείωση επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ

Κοινοποίηση


Τι θα γίνει με το φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές
Κλείδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και δεν προβλέπεται μείωση των κύριων συντάξεων.
Οι δανειστές αναμένεται να ενημερωθούν για την ελληνική πρόταση μέσα στα επόμενα 24ωρα. Θα ακολουθήσει στις 8 Ιανουαρίου ραντεβού μεταξύ του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των δανειστών, από το οποίο θα ξεκινήσει και ουσιαστικά η διαπραγμάτευση. Στη συνέχεια η πρόταση της κυβέρνησης θα έρθει στη Βουλή και γύρω στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται η κρίσιμη ψηφοφορία.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρόταση της κυβέρνησης δεν προβλέπεται μείωση των κύριων συντάξεων, αλλά των επικουρικών, του εφάπαξ και του ΕΚΑΣ.
Το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό, που θα έρθει τις επόμενες ημέρες, κατοχυρώνει την κύρια σύνταξη, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.
Για τις επικουρικές συντάξεις ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια η μείωση να είναι μικρή, της τάξης του 15% με 20% και εμφανίστηκε βέβαιος πως και οι 153 βουλευτές θα ψηφίσουν το Ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια.
«Θα επιδιώξουμε να δώσουμε μάχες» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ, ενώ σημείωσε πως το πλαίσιο της ελληνικής πρότασης που θα συζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 8 Ιανουαρίου με τους επικεφαλής των θεσμών και θα έρθει στα μέσα του μήνα προς ψήφιση στην Βουλή δεν έχει καθοριστεί ακόμα από τον αρμόδιο υπουργό.
Σημείωσε ότι η λύση του Ασφαλιστικού είναι τα έσοδα και όχι οι περικοπές.
Σύμφωνα με το Mega, το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιθανό να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις των θεσμών και η πρόταση που θα έρθει στη Βουλή να μην περιλαμβάνει μειώσεις συντάξεων.
Σύμφωνα με Τα Νέα το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ωστόσο ως εναλλακτικό σενάριο, βρίσκεται στο τραπέζι το σχέδιο για επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές.
Φόρο ένα τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των χιλίων ευρώ -για να σώσει τις κύριες συντάξεις- σχεδιάζει να καθιερώσει η κυβέρνηση, εφόσον οι δανειστές δεν δεχτούν τελικώς την πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ύψους 1%, σύμφωνα με Τα Νέα.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, ο μικρός αυτός φόρος, εάν τελικώς γίνει αποδεκτός, ως αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς από τους δανειστές, δεν αφορά τις καθημερινές μικροσυναλλαγές των 50 ή 100 ή 200 ευρώ, επομένως στόχος της εφαρμογής του δεν είναι η φορολόγηση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, αλλά όσων κάνουν τραπεζικές συναλλαγές για μεγάλα ποσά. Το Μέγαρο Μαξίμου εμμένει στην κατεύθυνση της μη περικοπής των συντάξεων, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης έως και 20% στις επικουρικές.
«Αν υπάρχει αποδοχή αύξησης εισφορών είτε για κύρια, είτε και για επικουρική, θα υπάρχουν συνέπειες, καθώς είναι δύσκολο να τις απορροφήσει η αγορά» προειδοποίησε μέσω του Mega o πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. «Δεν θα εισπραχθούν τα έσοδα που προσδοκούν από την αύξηση των εισφορών» επισήμανε.
Στο υπουργείο Εργασίας δεν εκτιμούν ότι θα υπάρξει εμπλοκή στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά ενδεχομένως στο ποσοστό αναπλήρωσης.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα