Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Από την Ξάνθη ο “Αγρότης της Χρονιάς” – Ο Χρήστος Κούτρας επενδύει στην γη

Κοινοποίηση

Πρόσωπα και πρωτοβουλίες με εξαιρετική συνεισφορά στην ανάπτυξη της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής ήταν για 7η συνεχή χρονιά οι υποψήφιοι των βραβείων της Agrenda για το 2016, από τους οποίους η ειδική επιτροπή της διοργάνωσης ξεχώρισε με αυστηρά κριτήρια τους καλύτερους σε κάθε κατηγορία.
Ανάμεσά τους και ένας Ξανθιώτης, ο 41χρονος Χρήστος Κούτρας ο οποίος μάλιστα έλαβε τον τίτλο του Αγρότη της Χρονιάς για το 2016. 

ΕΠΕΝ∆ΥΣΗ 500 ΧΙΛΙΑ∆ΩΝ ΕΥΡΩ
Ο Χρήστος Κούτρας είναι 41 ετών και ξεκίνησε την ενασχόλησή του µε τη γεωργία το 1995 σταδιακά µε βαµβάκι, καλαµπόκι, σιτάρι, ηλίανθο και ελαιοκράµβη, ενώ το 2009 έστρεψε το ενδιαφέρον του στα δενδρώδη.
Στην αρχή έβαλε 28 στρέµµατα µε µήλα και µετά προστέθηκαν 15 στρέµµατα µε βερίκοκα, 40 µε ρόδια, 10 µε αχλάδια και 11 µε ακτινίδια, µε πλήρη αντιχαλαζική προστασία, ενώ η συνολική επένδυση σε χώρους αποθήκευσης 200 τ.µ., ψυκτικούς θαλάµους 170 τόνων κι ένα διαλογητήριο συνολικής επιφάνειας 130 τ.µ, έχει φτάσει ήδη στα 500 χιλ. ευρώ.
«Αυτό που µε έσπρωξε να µπω στη δενδροκοµία, ήταν ότι µε τις µεγάλες καλλιέργειες δεν έµενε µεροκάµατο. Μόνο η δουλειά. Οι δενδρώδεις είναι πολύ πιο κερδοφόρες, αν και, για να πούµε την αλήθεια, έχουν περισσότερη δουλειά, ειδικά στη συγκοµιδή ή το κλάδεµα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δυναµικός και πολυσυλλεκτικός Χρήστος Κούτρας, τον οποίο η Agrenda επισκέφθηκε στην εκµετάλλευσή του στο Κουτσό Θράκης. Με σύγχρονη αντίληψη για τη γεωργία, ο κ. Κούτρας δίνει µεγάλο βάρος στα τεχνολογικά µέσα, για να κάνει πιο εύκολη και αποδοτική του δουλειά του και έτσι έχει αποκτήσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την επιχείρησή του. «∆ιαθέτω τρεις ελκυστήρες και τον υπόλοιπο απαραίτητο εξοπλισµό για τη φροντίδα των καλλιεργειών µου, ενώ έχω και µια βαµβακοσυλλεκτική», εξηγεί και προσθέτει ότι «για µένα έχει σηµασία να ανανεώνεις συχνά τον εξοπλισµό σου».




Επιπλέον ο «ανήσυχος» παραγωγός προσπαθεί να εφαρµόζει στις καλλιέργειές του πρακτικές της «έξυπνης γεωργίας», µε διαρκείς αναλύσεις εδάφους, φυλλοδιαγνωστικές, αναλύσεις των υδάτων και όπου συναντά πρόβληµα µέσα στη φυτεία, προσπαθεί να βρει την ιδανική λύση µε τεχνολογικά µέσα. «Σίγουρα µέσα από τη γεωργία ακριβείας µπορείς και µειώνεις το κόστος παραγωγής, γιατί δεν υπάρχει άσκοπη λίπανση, ξέρεις τι ελλείψεις έχεις και πας στοχευµένα», τονίζει χαρακτηριστικά. 
Συγκεκριµένα, στα µήλα πιάνει γύρω στους 5,5 τόνους το στρέµµα, στα ρόδια γύρω στα 1.000 κιλά το στρέµµα, ενώ στα βερίκοκα, τα αχλάδια και ακτινίδια οι φυτείες είναι µικρές και δεν έχουν µπει ακόµη στην πλήρη παραγωγή. 
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα