Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αστρονόμοι εντόπισαν τον 9ο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος

Κοινοποίηση


Είναι 10 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και χρειάζεται τουλάχιστον 10.000 χρόνια για μια τροχιά γύρω από τον Ήλιο
Αστρονόμοι από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας ανακοίνωσαν ότι έχουν βρει αποδείξεις ότι το ηλιακό μας σύστημα «φιλοξενεί» κι έναν ένατο πλανήτη, ο οποίος μάλιστα είναι και 10 φορές μεγαλύτερος από τη Γη.
Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, το νέο αυτό ουράνιο σώμα πληροί τους όρους για να χαρακτηριστεί «πλανήτης», κάτι που δεν ίσχυε για τον Πλούτωνα, με αποτέλεσμα… να υποβιβαστεί από την κατηγορία του πλανήτη.
«Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει ένας (σ.σ. πλανήτης) εκεί έξω», δήλωσε ο Michael E. Brown, καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας.
Στον πλανήτη δεν έχει δοθεί προς το παρόν μια επίσημη ονομασία κι έτσι αποκαλείται απλά «Πλανήτης Εννιά».
Βρίσκεται πολύ πιο μακριά από τον Πλούτωνα κι έτσι για μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο χρειάζεται από 10.000 έως 20.000 χρόνια.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως ουράνια σώματα στις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος κινούνται με τέτοιον τρόπο, που υποδηλώνει πως δέχονται τη βαρυτική επίδραση ενός κρυμμένου πλανήτη. Η τροχιά του, αντίθετα με αυτές των γνωστών πλανητών, δεν είναι ακριβώς κυκλική, αλλά ιδιαίτερα πλατιά.
Η NASA είναι επιφυλακτική για το αν πράγματι βρέθηκε ένατος πλανήτης, ωστόσο, καλωσορίζει την ανακάλυψη.
«Δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερο ικανοποιημένος για αυτό που συμβαίνει. Μπορεί να ξεκινήσει μια διαδικασία που ίσως οδηγήσει σε ένα συναρπαστικό αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά δεν πρόκειται για εντοπισμό καινούριου πλανήτη. Είναι πολύ νωρίς να πεις με βεβαιότητα ότι υπάρχει ένας υποθετικός πλανήτης “Χ” εκεί έξω», αναφέρει ο Τζιμ Γκριν, διευθυντής πλανητικών επιστημών της υπηρεσίας.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα