Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες δράσεις ενάντια στον φράχτη στον Έβρο

Κοινοποίηση

Με την πραγματοποίηση δύο ειρηνικών πορειών, στο κέντρο της Ορεστιάδας και στις Καστανιές, ολοκληρώθηκαν οι διήμερες δράσεις της ΚΕΕΡΦΑ ενάντια στο φράχτη του Έβρου και υπέρ της ελεύθερης εισόδου προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.
Των σύντομων χαιρετισμών στην πλατεία των Καστανέων ακολούθησε πορεία των διαδηλωτών προς το τελωνείο που βρίσκεται στην άκρη του χωριού. 
Εκεί μετά από συνεννόηση με τις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές, τριμελής αντιπροσωπεία των διαδηλωτών ανάρτησε πανό στην πρόσοψη του τελωνείου στο οποίο αναγράφονταν: «Μέσα οι πρόσφυγες έξω οι ναζί. Ανοίξτε τα σύνορα έξω η FRONTEX». 
Η πρόθεση της συντονιστικής επιτροπής ήταν το πανό να αναρτηθεί στον αμφιλεγόμενο φράχτη και γι’ αυτό είχε υποβληθεί εγκαίρως σχετικό αίτημα κεντρικά στην Αθήνα, το οποίο όπως προκύπτει δεν έγινε τελικά αποδεκτό.
Στο μεταξύ, κοινή συνέντευξη Τύπου για το μεταναστευτικό παραχώρησαν σήμερα στην Κεσσάνη της Τουρκίας, αντιπροσωπείες Ελλάδας-Τουρκίας, παρουσία συνολικά 60 ατόμων. 
Οι ελληνικές αντιπροσωπείες μετέβησαν στην Τουρκία με ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα, δεν επετράπη όμως η είσοδος από τις τουρκικές Αρχές σε λεωφορείο που μετέφερε εκπροσώπους σωματείων (εκπαιδευτικών κ.α.).
Μεταξύ των συμμετεχόντων στη συνέντευξη Τύπου και ο πανεπιστημιακός Γιώργος Τσιάκαλος ο οποίος δήλωσε πως «Έλληνες και Τούρκοι ως εκπρόσωποι οργανώσεων και πολλών χιλιάδων ανθρώπων που είναι αλληλέγγυοι στην Ελλάδα και στην Τουρκία, δηλώνουμε ότι τα κλειστά σύνορα ευθύνονται για τους θανάτους στο Αιγαίο. 
Είναι εκατομμύρια οι άνθρωποι και στις δύο χώρες που πονούν με αυτό που συμβαίνει στη θάλασσα και γι’ αυτό ζητούν να υπάρχει η δυνατότητα νόμιμης εισόδου στη χώρα ,όπως ακριβώς ζητάνε τα Ηνωμένα Έθνη να υπάρχει πάντοτε ασφαλής δίοδος για τους πρόσφυγες».
Επί δύο ημέρες οι συμμετέχοντες στις δράσεις στον Έβρο, επιχειρηματολογούσαν υπέρ της πτώσης των φραχτών στα σύνορα της Ευρώπης, ζητούσαν το άνοιγμα των συνόρων για πρόσφυγες και μετανάστες, άσκησαν σκληρή κριτική στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και της ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης, με συνεχόμενες αναφορές στον αριθμό των νεκρών στα νερά του Αιγαίου. 
Κοινός παρονομαστής σε όλες τις αναφορές ο 12,5 χιλιομέτρων φράχτης. Μία σιδερένια κατασκευή στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία η οποία από το 2012 έχει αποκτήσει φανατικούς υποστηρικτές αλλά και πολέμιους.
Βάσει των στατιστικών στοιχείων της Ελληνικής Αστυνομίας οι συλληφθέντες μετανάστες στον Έβρο, στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα ανήρχοντο το 2010 στους 47.088, το 2011 στους 54.974 και το 2012 στους 30.438. 
Από το 2013 τα μεγέθη αλλάζουν καθώς οι συλληφθέντες περιορίζονται στους 1.267, το 2014 στους 1.285 και το 2015 περίπου στους 4.500.
Στο μεταξύ οι υπέρμαχοι του αιτήματος για αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής εστιάζουν στην αύξηση του αριθμού των νεκρών μεταναστών και προσφύγων (την τελευταία διετία ανήλθαν στους 6.000), κατά την προσπάθειά τους να εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω των θαλάσσιων διαδρομών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα