Τετάρτη, 13 Μαρτίου, 2024

Εφετείο Θράκης: Δεν υπάρχει μετόχι της Μονής Βατοπαιδίου στη Λίμνη Βιστωνίδα!

Κοινοποίηση

-Τα 27.000 στρέμματα παραλίμνιων κι όχι μόνο εκτάσεων  ανήκουν αποκλειστικά στο ελληνικό δημόσιο κι όχι στην Μονή παρά τις αντιρρήσεις και τα επιχειρήματα που εμφάνισε 
-Νομικοί κύκλοι ανέφεραν ως «πολύ επιθετική την απόφαση που ανοίγει πληγές κι αλλού, αλλάζει την ιστορία 100 χρόνων κι αποδομεί όλα τα επιχειρήματα της Μονής Βατοπαιδίου»… 
-Υπέρ των αιτιάσεων της Μονής είχαν ταχθεί  το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Πανάγιος Τάφος, η Κοινότητα του Αγίου Όρους προκειμένου να μην διαταραχθεί το κύρος των χρυσοβούλων, με τα οποία κατέχουν άλλες εκτάσεις 
Η απόφαση του εφετείου Θράκης δυο μέρες πριν εκπνεύσει το 2015 απέρριψε ολικά την αγωγή της Μονής Βατοπαιδίου κατά του ελληνικού δημοσίου ως κατ ουσίαν αβάσιμη, λέγοντας ότι τα χρυσόβουλα δεν ταυτοποιούνται με την περιοχή, ότι η Μονή ποτέ δεν είχε κυριότητα στην περιοχή, ότι τις εκτάσεις αυτές τις απέκτησε το ελληνικό κράτος ως διάδοχο από το τουρκικό και βουλγαρικό δημόσιο μετά την απελευθέρωση. 
Το δικαστήριο δεν δέχθηκε  την ισχύ των χρυσόβουλων των πατριαρχικών συγγιλίων ούτε των επιστολών που είχαν ανταλλαγεί μεταξύ Οικουμενικού πατριάρχη και του  παλαιού μητροπολίτη Ξάνθης από το 1800 που έδειχναν την όλη αντιδικία. Ακόμη δεν δέχθηκε ότι το 1930 που έγινε συμβιβασμός του ελληνικού Δημοσίου με την Μονή Βατοπαιδίου η μονή παραχώρησε τεράστιες εκτάσεις στον Άγιο Μάμα και την περιοχή της Χαλκιδικής με αντάλλαγμα μόνο την χρήση της λίμνης κι όχι την κατοχή. 
Η εφετειακή απόφαση δέχεται ότι δεν υπήρχε ποτέ παρουσία μετοχίου  της μονής Βατοπαιδίου σε Ξάνθη και Ροδόπη κι ότι εκεί βρισκόταν με την ανοχή του ελληνικού δημοσίου.  Στην ερώτησή μας σε νομικούς κύκλους αν δημιουργούνται πρακτικά ζητήματα με την απόφαση η απάντηση είναι σαφής. «Ανατρέπονται όλα, και σαφέστατα δημιουργούνται πολλά ζητήματα πρακτικά. Το μετόχι δεν υφίσταται ως μετόχι της Μονής ,η έκταση τίθεται υπό την κατοχή και τον  έλεγχο του Δημοσίου και θα μπορεί να αποβληθεί η Μονή. Όλα τίθενται εν αμφιβόλλω, είναι μια «επιθετική» απόφαση που θα ανοίξει πληγές κι αλλού, αποδομεί  όλα τα επιχειρήματα της Μονής» θα πουν στο «Χρόνο».  
Η  τελεσίδικη απόφαση που γνωστοποιήθηκε την Τρίτη κι αφορά την πολύκροτη υπόθεση των διεκδικήσεων της Μονής Βατοπαιδίου για τη Λίμνη Βιστωνίδα, μετά από 12 και πλέον χρόνια επαναφέρει την έκταση των 27.000 στρεμμάτων παραλίμνια της Βιστωνίδας στην κατοχή του ελληνικού Δημοσίου.  
Πρόκειται για την με αριθμό 197/2015 απόφαση του εφετείου Θράκης που απέρριψε την έφεση της Μονής Βατοπαιδίου και τις παρεμβάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και της Ιερού Κοινού του Παναγίου Τάφου και απέρριψε στο σύνολό της την αρχική αγωγή της Μονής Βατοπαιδίου κατά του ελληνικού Δημοσίου. Με βάση την πρωτόδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, η αγωγή της Μονής Βατοπαιδίου είχε γίνει δεκτή εν μέρει και μόνο για 3.000 από τα 27.000 στρέμματα που διεκδικούσε με βάση αυτοκρατορικά χρυσόβουλα. Με την τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου, δικαιώνεται πλήρως το Δημόσιο όπως προαναφέραμε που διατηρεί όλες τις εκτάσεις της Λίμνης.   
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΕΡΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ 
Η Μονή άσκησε αγωγή διεκδίκησης 27.000 στρεμμάτων στις παραλίμνιες εκτάσεις κατά του ελληνικού Δημοσίου – η αγωγή συζητήθηκε αλλά εφτά μήνες μετά δεν είχε εκδοθεί απόφαση παρόλο που υπήρχε εισήγηση για απόρριψη της αγωγής. Την κρατούσε η Πρόεδρος  Πρωτοδικών Μαρία Ψαλτου και με εντολή του υφυπουργού  Οικονομικών κ. Δούκα έγινε συμβιβασμός με τη Μονή, εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου. 
Ακολούθησαν ανταλλαγές με δημόσια περιουσία (Υπ Εργασίας στο ολυμπιακό χωριό, τα  φιλέτα στη Θεσσαλονίκη κ.α) . Όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο η πρόεδρος  του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή να εκδοθεί η απόφαση με άλλη σύνθεση και το πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης εξέδωσε απόφαση υπέρ του Δημοσίου – η Μονή Βατοπαιδίου άσκησε έφεση και στις 29-12-2015 εκδόθηκε απόφαση με Πρόεδρο Εφ Τζενερίκο, Παπαχίου, Κακμανούδη με την οποία η έφεση της Μόνης απορρίπτεται και τα 27.000 στρ αναγνωρίζονται στο ελληνικό Δημόσιο. Τώρα θα πρέπει να ματαιωθούν  και οι ανταλλαγές . 
Η απόφαση αυτή προφανώς θα έχει επίπτωση επηρεάζοντας και το ποινικό μέρος αφού φέρονται ως κατηγορούμενοι ο καθηγούμενος της Μονής  γέροντας Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, οι νομικοί σύμβουλοι του Κράτους, η συμβολαιογράφος Πελέκη-Βουλγαράκη που είναι σε εκκρεμότητα. Πάντως  με το νόμο περί ευθύνης υπουργών οι εμπλακέντες  πρώην υπουργοί Ρουσόπουλος, Δούκας, Κοντός, απαλλάσσονται. 
Ο Δημήτρης Γαρούφας  πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης θυμάται και σχολιάζει: «Το κείμενο αναφέρεται σε μια πολύκροτη υπόθεση που απασχόλησε την πολιτική ζωή της χώρας πριν μερικά χρόνια…Υπενθυμίζω ότι στο πλαίσιο ανταλλαγών είχαν δοθεί στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου οικόπεδα και εκτάσεις του δημοσίου και στο Πανόραμα, στο Ωραιόκαστρο, στη Θέρμη κλπ. του  νομού Θεσσαλονίκης. 
Υπό την προεδρία μου τότε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε συντονίσει τον αγώνα των Δήμων της περιοχής με στόχο την ακύρωση των ανταλλαγών για να παραμείνουν οι εκτάσεις αυτές στο δημόσιο επ΄ ωφελεία των τοπικών κοινωνιών(για να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον ως χώροι πρασίνου, για πολιτιστικές χρήσεις, ανάγκες εκπαίδευσης κλπ.),κάτι που επετεύχθη. 
Στις 5-7-2007 ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε εκδώσει ένα ιστορικό ψήφισμα για την υπόθεση αυτή ( για να διασωθεί περιέχεται στο επίμετρο του βιβλίου μου με τίτλο “Με το βλέμμα στο μέλλον” εκδ. ΙΑΝΟΣ 2014) το οποίο αποτελεί μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης».
Πηγή: ΧΡΟΝΟΣ
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα