Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

H Wikipedia σηκώνει «ψηλά» το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο – Εναλλακτική αξιολόγηση

Κοινοποίηση

Έναν εναλλακτικό τρόπο αξιολόγησης των πανεπιστημίων δημιούργησαν ερευνητές του γαλλικού πανεπιστημίου Franche-Comte, οι οποίοι μέτρησαν τις βιβλιογραφικές παραπομπές που υπάρχουν στα εκατομμύρια λήμματα της Wikipedia και έφτιαξαν τη λίστα με τα «πιο επιδραστικά» πανεπιστήμια του κόσμου.

Στη συγκεκριμένη αξιολόγηση φαίνεται το θετικό μας έργο και δεν φαίνονται οι προβληματικοί τομείς του ελληνικού πανεπιστημίου, τονίζει ο πρύτανης του ΔΠΘ, Αθ. Καραμπίνης

Από την έρευνά τους, η οποία δημοσιεύθηκε και στην ιστοσελίδα του ΜΙΤ technologyreview.com, προκύπτει ενθαρρυντική εικόνα για τα ελληνικά πανεπιστήμια καθώς 16 από αυτά συμπεριλαμβάνονται στη σχετική λίστα.
Οι ερευνητές του γαλλικού πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον Jose Lages, αγνόησαν όλες τις παραμέτρους που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή αξιολόγηση και επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στις εμφανίσεις των πανεπιστημίων στη Wikipedia, χρησιμοποιώντας τον ίδιο αλγόριθμο που χρησιμοποιεί και η Google για την ταξινόμηση των αναζητήσεων. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι στην κορυφή παραμένουν τα σημαντικότερα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως τα γνωρίζουμε από άλλες αξιολογήσεις, και ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια εμφανίζουν σημαντικά βελτιωμένη εικόνα. 
Το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατατάσσεται στην 175η θέση, ενώ ακολουθούν το ΑΠΘ (191), το Πάντειο (236), το Πανεπιστήμιο Πατρών (251), το Οικονομικό Αθηνών (257), το Χαροκόπειο (280), το Αιγαίου (300), το Δημοκρίτειο (310), το Ιωαννίνων (317), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (369), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (469), το Θεσσαλίας (509), το Πανεπιστήμιο Πειραιά (561), το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (587), το Ιόνιο (596) και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (660).
Η κατάταξη με βάση τις βιβλιογραφικές αναφορές των λημμάτων της Wikipedia είναι θετικότερη για τα ελληνικά πανεπιστήμια σε σχέση με άλλες αξιολογήσεις, όπως αυτή της Σανγκάης και των Times.
«Η αξιολόγηση αυτή συλλαμβάνει το τελικό αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας» λέει ο αντιπρύτανης και πρόεδρος της επιτροπής εσωτερικής αξιολόγησης του Πανεπιστημίου Αθηνών Κων. Μπουραζέλης, ο οποίος συμπληρώνει ότι «αν τα πανεπιστήμια συγκριθούν με βάση την αναλογία των φοιτητών με το προσωπικό ή τη χρηματοδότησή τους, είναι χαμένα από χέρι».
Παράμετροι
Ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Αθ. Καραμπίνης, εξηγεί ότι κάθε αξιολόγηση έχει το δικό της σκεπτικό και δίνει άλλη βαρύτητα σε διαφορετικές παραμέτρους. «Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν μεγάλο αριθμό φοιτητών σε σχέση με το προσωπικό τους. Επίσης υπάρχει και το ζήτημα της χρηματοδότησης. Πώς να συγκριθεί ένα ελληνικό πανεπιστήμιο με το MIT σε αυτόν τον τομέα; Σε άλλες αξιολογήσεις λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των επιστημόνων που είναι βραβευμένοι με Νόμπελ. Η συγκεκριμένη αξιολόγηση βασίζεται μόνο σε δημοσιεύσεις και δεν λαμβάνει υπόψη τα υπόλοιπα. Δηλαδή φαίνεται το θετικό μας έργο και δεν φαίνονται οι προβληματικοί τομείς του πανεπιστημίου» σημειώνει.
Για τον πρύτανη του Παντείου Γρ. Τσάλτα, σημαντικό ρόλο στις αξιολογήσεις, όπως η λίστα της Σανγκάης, παίζουν οι δημοσιεύσεις και οι βιβλιογραφικές παραπομπές που είναι στην αγγλική γλώσσα. «Με αυτήν τη μεθοδολογία δεν βρίσκονται ψηλά στις αξιολογήσεις γνωστά και πολύ καλά πανεπιστήμια της Γαλλίας, της Ρωσίας και άλλων χωρών. Η συγκεκριμένη αξιολόγηση αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο της έρευνάς μας, στην οποία δεν υστερούμε» τονίζει.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα