Ρομπότ στη μάχη για τη διάσωση προσφύγων στο Αιγαίο (+ΒΙΝΤΕΟ)


Ρομπότ συνδράμουν αυτή την περίοδο τις προσπάθειες για διάσωση προσφύγων στο Αιγαίο, την ελληνική ακτοφυλακή αλλά και τους εθελοντές που καθημερινά δίνουν μάχη. Τα ρομπότ δοκιμάζονται ήδη στο νησί της Λέσβου.

Τα μηχανήματα που δοκιμάζονται από τις αρχές του νησιού έχουν αναπτυχθεί από το τεχνολογικό κέντρο CRASAR (Center for Robot Assisted Search and Rescue) του Texas A&M University.

Το πρώτο είδος ρομπότ, ονομάζεται EMILY (Emergency Integrated Lifesaving Lanyard), και είναι ένα συνδυασμός σωσιβίου με τζετ σκι, δεμένου με σκοινί. Ο ναυαγός το πιάνει και στη συνέχεια οι διασώστες τον ρυμουλκούν.

Το δεύτερο ρομπότ ονομάζεται Fotokite και δίνει τη δυνατότητα στους διασώστες να βλέπουν εικόνα από ψηλά. Μπορεί επίσης να κάνει θερμική απεικόνιση της περιοχής, με αποτέλεσμα το ναυαγοσωστικό έργο να μπορεί να διευκολυνθεί ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Και οι δύο τεχνολογίες χρησιμοποιούνται ήδη σε πολλά μέρη του κόσμου από ναυαγοσώστες.

Μέλη του CRASAR και των Roboticists Without Borders βρίσκονται εδώ και λίγες ημέρες στη Λέσβο, στο πλαίσιο μιας 10ήμερης αποστολής, για να βοηθήσουν στις προσπάθειες συντονισμού του διασωστικού έργου.
tvxs.gr 

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال