Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέα παράταση με τσουχτερά πρόστιμα για τα αυθαίρετα εξετάζει το ΥΠΕΚΑ

Κοινοποίηση

Παράταση με πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που θα τα δηλώσουν μετά τη λήξη της προθεσμίας, 8 Φεβρουαρίου 2016, για την τακτοποίησή τους επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με το οποίο οι ιδιοκτήτες θα μπορούν με κλιμακούμενα αυξανόμενα πρόστιμα να «νομιμοποιήσουν» αυθαίρετα έως και την κατάθεση της επόμενης νομοθετικής ρύθμισης, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη εντός του πρώτου εξαμήνου της νέας χρονιάς.
Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι να μη διακοπεί η δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων μετά την 8η Φεβρουαρίου που λήγει η προθεσμία, αλλά να συνεχιστεί με κλιμακούμενη επιβάρυνση για όσους αμέλησαν, ενώ θα τεθούν και κοινωνικά κριτήρια για όσους αδυνατούσαν λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.
Πρακτικά, όπως αναφέρει η ”Ημερησία”, όσοι δεν δηλώσουν το αυθαίρετό τους στο διάστημα που απομένει, θα μπορούν να το κάνουν και στη συνέχεια, αλλά όσο περνάει το διάστημα, το ύψος του προστίμου θα αυξάνεται. Από τη νέα ρύθμιση απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι μπορούν να αποδείξουν ότι αν και ήθελαν δεν κατάφεραν να υπαχθούν στην τρέχουσα ρύθμιση λόγω οικονομικής αδυναμίας καθώς θα υπάρξουν λύσεις, είτε με τη μορφή μειώσεων ή εκπτώσεων στο πρόστιμο ή αποπληρωμή σε δόσεις, η οποία όμως θα ισχύσει όχι για εκείνους που αδιαφόρησαν αλλά για όσους πραγματικά δεν είχαν.
Ωστόσο, το ακριβές περιεχόμενο της νέας ρύθμισης είναι υπό μελέτη αυτή την περίοδο, καθώς εξετάζονται μια σειρά από κριτήρια όπως το ετήσιο εισόδημα, ο αριθμός των παιδιών σε μια οικογένεια, η ύπαρξη άλλων περιουσιακών στοιχείων του ενδιαφερομένου κ.λπ.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα