Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ποιοι υπάλληλοι του Δημοσίου κινδυνεύουν να βγουν υποχρεωτικά σε σύνταξη

Κοινοποίηση


Μειώσεις πάνω από 23%

Αλλαγές στο συνταξιοδοτικό του Δημοσίου φέρνει ο υπαλληλικός κώδικας που οδηγεί τους 60άρηδες με 35ετία στην υποχρεωτική έξοδο ακόμη και αν δεν θέλουν να συνταξιοδοτηθούν, βλέποντας τις μεγάλες μειώσεις άνω του 23% που φέρνει το νέο ασφαλιστικό από το 2016.
Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, την πόρτα της υποχρεωτικής εξόδου -ακόμη και αν δεν θέλουν να αποχωρήσουν- αντικρίζουν χιλιάδες υπάλληλοι που έκλεισαν ή κλείνουν φέτος και τα επόμενα έτη το 60ό έτος με 35ετία.
Για αυτούς το νέο ασφαλιστικό μετατρέπεται σε «δίκοπο μαχαίρι», καθώς θα αναγκαστούν να συνταξιοδοτηθούν παρά τη θέλησή τους και να υποστούν μειώσεις συντάξεων πάνω από 23%, με το σχέδιο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο για το 2016 ο αριθμός των υποχρεωτικών συνταξιοδοτήσεων με αυτοδίκαιη απόλυση από το Δημόσιο θα ξεπεράσει τις 3.000, ενώ θα βαίνει αυξανόμενος -και ξεπερνά τους 15.000- για τα επόμενα έτη.
Οι εν λόγω υπάλληλοι -όπως και η πλειονότητα σχεδόν των δημοσίων υπαλλήλων-, παρότι μπορούσαν να αποχωρήσουν πριν από το νέο ασφαλιστικό, εντούτοις ανέστειλαν την έξοδό τους, καθώς αποδείχθηκε ασύμφορη λόγω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους.
Η δυνατότητα παραμονής τους όμως προσκρούει στο άρθρο 155 του υπαλληλικού κώδικα που προβλέπει ότι ένας δημόσιος υπάλληλος απολύεται αυτοδικαίως από την υπηρεσία του όταν συμπληρώσει το 60ό έτος και έχει 35 έτη αμιγούς δημόσιας υπηρεσίας.
Η διάταξη αυτή, όπως αναφέρουν στελέχη του Δημοσίου, θα έπρεπε να τροποποιηθεί όταν αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ώστε η αυτοδίκαιη απόλυση των μόνιμων υπαλλήλων να προβλέπεται στο 62ο έτος (αντί 60) και με 40 (αντί 35) έτη υπηρεσίας.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα