Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πότε είναι ασφαλές να ξαναζεστάνετε το φαγητό που περίσσεψε

Κοινοποίηση

Σπανίως μαγειρεύουμε ακριβώς την ποσότητα του φαγητού που χρειάζεται για ένα γεύμα, οπότε πάντα περισσεύει φαγητό, το οποίο ξαναζεσταίνουμε και τρώμε αργότερα. Αυτός είναι ένας τρόπος να γλιτώσουμε χρήματα αλλά και έξτρα κόπο από το μαγείρεμα.
Σε ποιες περιπτώσεις σύμφωνα με το onmed, είναι ασφαλής αυτή η τακτική και πότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης;
Πώς προκαλείται η τροφική δηλητηρίαση
Η τροφική δηλητηρίαση είναι συνήθως αποτέλεσμα λοίμωξης από βακτήρια που έχουν αναπτυχθεί στο φαγητό.
Τα περισσότερα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης οφείλονται στο καμπυλοβακτηρίδιο (Campylobacter). Το καμπυλοβακτηρίδιο μπορεί να επιβιώσει έως και για δύο ώρες επάνω στις επιφάνειες της κουζίνας, οπότε είναι εύκολο να εξαπλωθεί, και παράλληλα αρκεί μικρό βακτηριακό φορτίο για να προκαλέσει λοίμωξη. Ενδεικτικά, χρειάζονται περίπου 500 καμπυλοβακτηρίδια για να νοσήσει κανείς, ενώ για να αρρωστήσει από σαλμονέλα χρειάζονται δεκάδες χιλιάδες βακτήρια αυτού του είδους.
Επειδή το καμπυλοβακτηρίδιο βρίσκεται συχνά στο κοτόπουλο και, όπως ήδη αναφέρθηκε, εξαπλώνεται εύκολα, δεν πρέπει ποτέ να πλένετε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε, καθώς τα σταγονίδια του νερού είναι το συνηθέστερο όχημα μεταφοράς του μικροοργανισμού. Τοποθετήστε το κοτόπουλο απευθείας στο σκεύος που θα το μαγειρέψετε και αμέσως μετά φροντίστε να πλύνετε τα χέρια σας με άφθονο νερό και σαπούνι.
Το πιο αποτελεσματικό «όπλο» ενάντια στα βακτήρια είναι η υψηλή θερμοκρασία, οπότε πρέπει να μαγειρεύετε καλά το κοτόπουλο και κάθε άλλο τρόφιμο.
Τι να κάνετε με το φαγητό που περίσσεψε
Προετοιμάσατε σωστά το γεύμα σας, εξασφαλίζοντας, στο μέτρο του δυνατού, ότι εξοντώσατε όλους τους μικροοργανισμούς, ωστόσο ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης παραμένει από το φαγητό που περίσσεψε.
Αρχικά, πρέπει να αφήσετε το φαγητό να κρυώσει πριν το βάλετε στο ψυγείο. Το ζεστό φαγητό θα διαταράξει τη χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου, δίνοντας στους μικροοργανισμούς την ευκαιρία να αναπτυχθούν. Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει πιθανότητα οι μικροοργανισμοί να επιμολύνουν και ό,τι άλλο υπάρχει στο ψυγείο.
Καλύψτε λοιπόν το ζεστό φαγητό με λίγο χαρτί κουζίνας και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου πριν το βάλετε στο ψυγείο, μην το αφήσετε όμως εκτός ψυγείου για περισσότερο από 4 ώρες.
Μια συχνή ερώτηση που απασχολεί τους καταναλωτές είναι πόσες φορές μπορούμε να ξαναζεστάνουμε το φαγητό που περίσσεψε. Σύμφωνα με τη βρετανική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (Food Standards Agency), καλό είναι να ξαναζεσταίνουμε το φαγητό μόνο μία φορά. Επιτρέπεται βέβαια να το ξαναζεστάνετε περισσότερες φορές, αρκεί να το κάνετε σωστά κάθε φορά.
Φαγητά που συνηθίζουμε να ξαναζεσταίνουμε και η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων θεωρεί πιθανώς επικίνδυνα είναι τα εξής:
– Κρέας ή φαγητά που περιέχουν κρέας ή κιμά
– Σάλτσες που περιέχουν κρέμα γάλακτος ή γάλα
– Θαλασσινά και σάλτσες που περιέχουν θαλασσινά
– Φαγητά που περιέχουν αβγό, όσπρια, ξηρούς καρπούς ή άλλα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες
Το μυστικό για να ξαναζεστάνετε σωστά το φαγητό που περίσσεψε είναι να μην το κάνετε γρήγορα. Θα πρέπει να φροντίσετε να ζεσταθεί καλά όλο το φαγητό (κυρίως στο κέντρο όπου παραμένει συνήθως κρύο) σε θερμοκρασία άνω των 60 βαθμών Κελσίου.
Εάν χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων, προτιμήστε να ζεσταίνετε το φαγητό σε μεγάλο δοχείο για λίγα λεπτά, ώστε να μπορείτε μετά να το ανακατέψετε καλά και μετά να το ζεστάνετε για μερικά ακόμη λεπτά.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα