Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σε χαμηλά 13 ετών το πετρέλαιο

Κοινοποίηση

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, κάτω από τα 27 δολάρια το βαρέλι, «κατρακύλησε» το αμερικανικό αργό, εν μέσω των ανησυχιών για την υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο αργού τύπου WTI παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 1,91 δολάρια ή 6,7% στα 26,55 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 7 Μαΐου του 2003. Το συμβόλαιο παραδόσεως Μαρτίου σημείωσε πτώση 1,22 δολαρίων ή 4,1% στα 28,35 δολάρια το βαρέλι.
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού στο ICE του Λονδίνου, το Brent παραδόσεως Μαρτίου έχασε 88 σεντς ή 3,1% στα στα 27,88 δολάρια, ήτοι τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 24 Νοεμβρίου του 2003. 
Τόσο τα αναμενόμενα εβδομαδιαία στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης που αναμένεται να δείξουν επέκταση των αποθεμάτων αργού, όσο και το γενικότερο κλίμα επιφυλακτικότητας στις αγορές με «φόντο» την Κίνα, άσκησαν ισχυρές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου.
Άλλωστε, σύμφωνα με τη μηνιαία αναφορά του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Association – IEA), η αγορά του αργού θα συνεχίσει να μαστίζεται από υπερπροσφορά ως τα τέλη του 2016, λόγω του ασυνήθιστα ζεστού καιρού που επικρατεί παγκοσμίως.
Ο ζεστός χειμώνας που διανύουμε μείωσε τη ζήτηση για πετρέλαιο το τέταρτο τρίμηνο του 2015 σε χαμηλό έτους 1 εκατομμυρίου βαρελιών ανά ημέρα – από 2,1 εκατομμύρια βαρέλια το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.
Η πρόβλεψη της ΙΕΑ για τη ζήτηση παρέμεινε αμετάβλητη από την προηγούμενη αναφορά της, στα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
«Συμπεραίνουμε πως η αγορά πετρελαίου βρίσκεται μπροστά την προοπτική της τρίτης κατά σειρά χρονιάς όπου η προσφορά ξεπερνά τη ζήτηση κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ανά ημέρα, και θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία στην απορρόφηση» ανέφερε η IEA. Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας μείωσε τις προβλέψεις για ζήτηση αργού από τον OPEC για το 2016 κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα, στα 31,7 εκατομμύρια.
Ταυτόχρονα, η αύξηση της παραγωγής από το Ιράν ανακοινώθηκε πως θα είναι αρχικά 500.000 βαρέλια την ημέρα μετά την άρση των κυρώσεων, ωστόσο η IEA πιστεύει πως τελικά θα είναι μικρότερη, στα 300.000 βαρέλια την ημέρα, ως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016.
Τέλος, αναφορικά με την παραγωγή των χωρών που δεν είναι μέλη του OPEC, η IEA προβλέπει μείωση παραγωγής κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα.
Παράλληλα, σήμερα, η Βενεζουέλα έστειλε επιστολή στα υπόλοιπα μέλη του OPEC, ζητώντας τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου καθώς η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου πλήττει τα πιο ευάλωτα μέλη του Οργανισμού, όπως μετέδωσε το Bloomberg επικαλούμενο τέσσερις πηγές με γνώση του θέματος.
Η Βενεζουέλα έχει επανειλημμένως ζητήσει να συνεδριάσει ο ΟΠΕΚ, καθώς η «διολίσθηση» των τιμών του πετρελαίου έχει συρρικνώσει τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.
zougla.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα