Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ξεκίνησε το συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Αλεξανδρούπολη για την διαχείριση των αποβλήτων

Κοινοποίηση


Γ. Πατούλης: “Ουραγός η Ελλάδα στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων”
Τη στρατηγική αλλά και τα μοντέλα διαχείρισης που θα πρέπει να εφαρμοστούν σε αυτοδιοικητικό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπισθεί με αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο το εθνικό θέμα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, ανέπτυξε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης κατά τη σημερινή ομιλία του στο Συνέδριο. 
Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι η ΚΕΔΕ με τη διοργάνωση του διήμερου Συνεδρίου της Αλεξανδρούπολης επιχειρεί να κάνει ένα Νέο Ξεκίνημα στο δημόσιο διάλογο για το εθνικό ζήτημα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων με στόχο να μεταφερθεί τεχνογνωσία στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης ώστε να δρομολογήσουν βιώσιμες  λύσεις που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. 
Παράλληλα επισήμανε πως η ΚΕΔΕ θέλει να σηματοδοτήσει τη ρεαλιστική στροφή που πρέπει να γίνει στο επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης των έργων τονίζοντας χαρακτηριστικά: Η επιστροφή στο ρεαλισμό και η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας και των σύγχρονων τεχνολογιών διαχείρισης που πλέον εφαρμόζονται με επιτυχία, είναι η μόνη απάντηση στη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Πατρίδα μας.
O Πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι Δήμοι και η ΚΕΔΕ καλούνται να παίξουν ένα εποικοδομητικό ρόλο στην εξειδίκευση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης, ωστόσο έθεσε με έμφαση ζητήματα που αποτελούν, όπως ανέφερε, κόκκινες γραμμές. 
Ειδικότερα σημείωσε πως για την ΚΕΔΕ είναι ξεκάθαρο πως η θεσμική αρμοδιότητα στη διαχείριση αστικών αποβλήτων είναι ευθύνη των Δήμων και πως είναι αδιαμφισβήτητος ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης ενώ έσπευσε να επισημάνει πως θα πρέπει να εφαρμοστούν στις πόλεις συστήματα διαχείρισης των αποβλήτων που δεν θα επιβαρύνουν υπέρμετρα τους πολίτες, γεγονός που διευκρίνισε ότι συμβαίνει με ευθύνη της Πολιτείας και όχι των Δήμων. 
Επιπρόσθετα ανέφερε πως κανένας δεν μπορεί να υποχρεώνει τους Δήμους να εφαρμόζουν το ίδιο μοντέλο διαχείρισης σε δύο διαφορετικές περιοχές, ζητώντας μάλιστα τη δρομολόγηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για το θέμα και επισήμανε πως μόνο μέσα από συμπράξεις Δήμων και χωρίς κηδεμόνευση είναι εφικτή η επίτευξη των στόχων που τίθενται από τον εθνικό σχεδιασμό.
Ωστόσο ο κ. Πατούλης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτοί και τεκμηριωμένοι οι στόχοι που έχουν τεθεί στο νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για νέες καθυστερήσεις στα απαιτούμενα έργα αλλά και πιθανότητες αποτυχίας με επιπτώσεις στους πολίτες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: Αυτοί που συνέταξαν το νέο ΕΣΔΑ, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα πετύχει σε 5 χρόνια, όσα πέτυχαν οι ευρωπαίοι με καλύτερες υποδομές και κουλτούρα σε 20.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα