Κυριακή, 10 Μαρτίου, 2024

Οι Τούρκοι βρήκαν σχιστολιθικό αέριο στη Θράκη

Κοινοποίηση

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Καναδικής κρατικής εταιρείας VALEURA, η οποία έχει λάβει άδειες για διεξαγωγή ερευνών για εύρεση υδρογοναθράκων στην Τουρκία, στην γεώτρηση που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης εντοπίστηκε ικανή ποσότητα φυσικού αερίου.
Η γεώτρηση έφθασε μέχρι το βάθος των 2.735 μέτρων. Το κοίτασμα σχεδιάζεται να τροφοδοτήσει τον αγωγό Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας εάν φυσικά γίνει.
Ο χάρτης της εταιρείας δείχνει περιοχές όπου έχει πραγματοποιήσει ή πρόκειται να πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η έγκυρη αμερικανική στατιστική υπηρεσία των ΗΠΑ ΕΙΑ, θεωρεί ότι στο τουρκικό κομμάτι της Θράκης βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου στον κόσμο. Παράλληλα προκαταρκτική μελέτη του ΙΓΜΕ θεωρεί ότι υπάρχουν αντίστοιχες δομές και στο ελληνικό κομμάτι της Θράκης, εκτίμηση που εφόσον επαληθευτεί αλλάζει άρδην τις ενεργειακές και γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής.
Τον Μάιο του 2013, η αμερικανική ενεργειακή στατιστική υπηρεσία ΕΙΑ, δημοσίευσε έκθεση με τις περιοχές που εμφανίζουν το πιο ενδιαφέρον δυναμικό shale gas, όπως η Κίνα, η Μογγολία, η Ταϋλάνδη, η Ινδονησία, η Ινδία, το Πακιστάν και η Ιορδανία. Το τελευταίο κεφάλαιο της έκθεσης ήταν αφιερωμένο στα δύο μεγάλα πεδία της Τουρκίας, το ένα στα βάθη της Ανατολίας και το δεύτερο στην Ανατολική Θράκη. Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΙΑ στην Ανατολική Θράκη έχουν εντοπιστεί στο πεδίο Hamitabat Shale γεωλογικοί σχηματισμοί που περιέχουν 34 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου από σχιστόλιθο (εκ των οποίων τα 6 τρις είναι ανακτήσιμα) και δύο δις βαρέλια σχιστολιθικού πετρελαίου (εκ των οποίων τα 100 εκατομμύρια βαρέλια είναι ανακτήσιμα).
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα