Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μύρισε… Θράκη στην πλατεία Καπνικαρέας – Ο «Μπαμπούσαρος» στο κέντρο της Αθήνας (+ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση


Την Παραμονή των Χριστουγέννων οι Θρακιώτες Αθηνών «στόλισαν» την Αθήνα με… θρακιώτικα. 

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του, “βγήκαμε στην πλατεία Καπνικαρέα, στην Ερμού και στήσαμε θρακιώτικο πανηγύρι σαν να ήμασταν στην πλατειά του χωριού μας. Συγκεκριμένα σαν να ήμασταν στην πλατεία του ακριτικού προσφυγικού Ρήγιου, αφού οι συμπατριώτες μας από εκείνο το χωριό είχαν την τιμητική τους. Ο Μπαμπούσιαρος με την πομπή του κίνησε για την πλατειά Καπνικαρέα, συνοδευόμενος από μουσικούς και παλικάρια που τραγουδούσαν, «Αρκούδα είσαι μαλλιαρή……». 

Όπως προστάζει το έθιμο ήταν αρκετοί εκείνοι που τόλμησαν να «κλέψουν» την νύφη του Μπαμπούσιαρου, ο οποίος τους τιμώρησε με ξυλοδαρμό για την προσβολή.


Στην πλατεία τον περιμένανε Αρβανίτισσες για να κεράσουνε τον Μπαμπούσιαρο και την πομπή του. Βέβαια, στη δική μας περίπτωση οι Αρβανίτισσες ήταν τόσο φιλόξενες και αρχόντισσες που θεώρησαν όλους τους παρευρισκόμενους της Ερμού, συμμετέχοντες στην πομπή του Μπαμπούσιαρου και κεράσανε ουσιαστικά όλο το κέντρο της Αθήνας. Μετά ξεκίνησε ένα ξέφρενο γλέντι στην πλατεία.

Εν συνεχεία οι Θρακιώτες Αθηνών είχαμε την μεγάλη τιμή ψάλλουμε παραδοσιακά Κάλαντα στον Αρχιεπίσκοπο. Ο Μακαριότατος μας καλοδέχτηκε, άκουσε τα Κάλαντα από τη Θράκη, είδε τους χορούς που του παρουσιάσαμε, δέχτηκε τις παραδοσιακές ευχές μας «Ήρθαμε στουν αφέντη μας τον πολυχρονισμένο, μας έδωκε ένα φούρνο ψουμιά ……..». Επίσης μας έδωσε για ευλογία από ένα σταυρουδάκι. Οι Θρακιώτες Αθηνών ομοίως του προσφέραμε ένα κομποσχοίνι, πλεγμένο από μέλος του χορευτικού μας.


Θερμές ευχαριστίες στον κο Γεώργιο Καρελάκη για την βοήθεια του, καθώς και στον κο Αθανάσιο Μπαλτατζή και στον «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΡΗΓΙΟΥ ΜΕΓΑ ΖΑΛΟΥΦΙ». Επίσης ευχαριστούμε την κα Διαλεχτή Κίτσιου-Λογοθετίδου που πρόσφερε μελομακάρονα για να συμπληρωθούν τα κεράσματα.

Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την εταιρεία «Εβρίτικα Κελλάρια», την αλυσίδα καταστημάτων σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» κι το κατάστημα «Κάβα Λεμονίδη» για τις χορηγίες τους”. 


ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα