Δευτέρα, 18 Μαρτίου, 2024

Το Διδυμότειχο τίμησε τον Πολιούχο του (+ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση

Με την πάνδημη συμμετοχή του χριστιανικού πληθυσμού του Διδυμοτείχου εορτάσθηκε και φέτος, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και την χιονόπτωση, η μνήμη του προστάτου της πόλεως Αγίου Αθανασίου, του Μεγάλου.
Των λατρευτικών συνάξεων μετέσχον, προσκεκλημένοι του οικείου Αρχιερέως, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες· Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων και Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος.
Το εσπέρας της παραμονής στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού χοροστάτησε και μίλησε εμπνευσμένα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός προσφωνώντας τους προσκεκλημένους Αρχιερείς, τους επίσημους και το εκκλησίασμα εμνήσθη του πατερικού λόγου του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου· «Αθανάσιον επαινώ αρετήν επαινώ». Και ευχήθηκε ο αγώνας του αγίου για την αρετή και την πίστη να γίνει οδηγός του λαού μας για αγώνες πνευματικούς για την πίστη, την αρετή και για την ευημερία και την πρόοδο της Πατρίδας.
Της Θείας Λειτουργίας, την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, ο οποίος και μίλησε επίκαιρα.
Προ του πέρατος ο οικείος Μητροπολίτης αφού ευχαρίστησε τους προσελθόντας Αρχιερείς και τους παριστάμενους επισήμους τόνισε ότι η μεγαλύτερη αρετή του τιμωμένου αγίου ήταν η συνέπεια που επέδειξε στο λόγο με τα έργα του και στην πίστη με τη ζωή του και ευχήθηκε σε όλους συνέπεια και αφοσίωση στο καθήκον.
Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου Αθανασίου και στην Κεντρική Πλατεία της πόλης αναπέμφθηκε η καθιερωμένη δέηση.
Ακολούθως οι Αρχιερείς, οι επίσημοι και πλήθος πιστών προσήλθαν στην παρόχθια του Ερυθροποτάμου συνοικία της «Ταμπακιάς», όπου ευλογήθηκε το «κουρμπάνι», που ετοίμασαν οι «ψαράδες» της συνοικίας, προς τιμήν του Αγίου.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν οι Βουλευτές Έβρου Αναστασία Γκαρά και Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Στρατηγός Διοικητής του Δ´ Σώματος Στρατού Ιωσήφ Μαυράκης, ο Στρατηγός Διοικητής της XVI Μεραρχίας Κωνσταντίνος Βασιλειάδης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Νικόλαος Μενεξίδης, ο Αστυνομικος Διευθυντής Ορεστιάδος Πασχάλης Συριτούδης και άλλοι επίσημοι καθώς και τμήματα της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων και μαθητές Σχολείων με τις σημαίες τους.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα