Καβάλα: Το μεγάλο ευχαριστώ ενός πρόσφυγα που συγκλονίζει - ''Είστε εξαιρετικοί άνθρωποι''


Χίλιοι πεντακόσιοι πρόσφυγες, 1.500 διαφορετικές ιστορίες, περισσότερες από 250 πολυμελείς οικογένειες, η κάθε μία να ζει τη δική της αλήθεια, αλλά και τον ίδιο πόνο για μία πατρίδα που σφαδάζει από το εμφύλιο αιματοκύλισμα...

Όλοι τους βρίσκονται σε αναζήτηση μιας νέας πατρίδας, μια ελπίδας που ποτέ δεν "σβήνει", ακόμα και όταν η απόγνωση είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα μικρών και μεγάλων. Δεν είναι όμως μόνο η ελπίδα που συγκλονίζει σε αυτούς τους πρόσφυγες που έχουν κατακλύσει ασφυχτικά κάθε σπιθαμή τετραγωνικού μέτρου από το βράδυ της Παρασκευής το εκθεσιακό κέντρο του Επιμελητηρίου "Απόστολος Μαρδύρης", στη Νέα Καρβάλη του Δήμου Καβάλας.

Είναι τα πρόσωπα δεκάδων εκατοντάδων μικρών παιδιών, είναι η προσδοκία ότι τα δυο παιδιά που γεννήθηκαν προχθές το βράδυ θα ζήσουν σε έναν νέο κόσμο. Είναι η ανεμελιά των μεγαλύτερων παιδιών που παρά τις δυσκολίες χαίρονται, όταν μπορούν να παίξουν μπάλα, να τρέξουν, ν' απολαύσουν ένα σοκολατένιο γλύκισμα, που γελούν τόσο αθώα και αυθόρμητα, όταν τους προσφέρεις ακόμα και ένα πολύ απλό παιχνίδι.

Πάνω απ' όλα όμως είναι αυτή η λέξη που από το βράδυ της Τετάρτης την ακούς ξανά και ξανά. Μία λέξη που γεμίζει το στόμα αυτών που τη λένε και προκαλεί ρίγη συγκίνησης σε αυτούς που την ακούν. Είναι η λέξη ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, των τελευταίων προσφύγων που εγκλωβίστηκαν στην Καβάλα μετά την ανάσχεση της αστυνομίας ώστε να μην κατευθυνθούν προς την Ειδομένη.

"Έφυγα από το Χαλέπι της Συρίας με αυτή την ομάδα που ήρθαμε στην Καβάλα" λέει ο Αλί και συνεχίζει, "συγκεντρωθήκαμε στην Τουρκία, στα παράλια και εν συνεχεία περάσαμε στη Μυτιλήνη κι από κει στην Καβάλα, για να βρεθούμε σε αυτό εδώ το στάδιο".

Αναφορικά με το κόστος του ταξιδιού, ο Αλί Καντίρ είπε ότι οι Τούρκοι δουλέμποροι ζητούν 700 ευρώ ανά άτομο κι όπως λέει χαρακτηριστικά: "τώρα είναι φτηνά τα ναύλα. Παλιότερα, ζητούσαν περισσότερα και μας είχαν σε βάρκες - σκουπίδια. Φανταστείτε, ότι εγώ ταξίδεψα με ένα φουσκωτό και στοιβαχτήκαμε εκεί 70 άτομα. Ο κάθε λαθρέμπορος επιδιώκει να βγάλει κατά μέσο 50.000 € σε κάθε ταξίδι".

"Εργάζομαι ως γιατρός", λέει ο Καντίρ και συνεχίζει: "Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Καβάλα. Είστε εξαιρετικοί άνθρωποι. Ήρθαμε ξαφνικά εδώ και χωρίς να υπάρχει σχέδιο για να μείνουμε, κάνατε ότι περνούσε από το χέρι σας και μας παρείχατε τα πάντα. Ήρθαν 15 γιατροί εθελοντικά, έδωσαν φάρμακα σε όποιους το είχαν ανάγκη, ενώ βοήθησαν κι εμένα, ώστε να βοηθήσω κι εγώ από την πλευρά μου τους συμπατριώτες μου, αφού είμαι γιατρός. Ευχαριστώ, Ελλάδα".
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال