Παιδί και σοκολάτα

Παιδί και σοκολάτα


Η σοκολάτα είναι αγαπημένη των μικρών αλλά και των μεγάλων. Τα παιδιά δεν μπορούν να αντισταθούν στη σοκολάτα και όποτε βρίσκουν την ευκαιρία τρώνε και ένα κομμάτι παραπάνω! Η σοκολάτα αποτελεί μία γευστική απόλαυση και έχει πλούσια θρεπτική αξία αποτελώντας βασική πηγή ενέργειας και στοιχείων, που είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού.  

Η σοκολάτα είναι πολύ θρεπτική για τα παιδιά. Το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος έχουν προστατευτική δράση έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων, της υπέρτασης και της οστεοπόρωσης. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, ενώ ο χαλκός συμμετέχει στη σύνθεση της μελανίνης στο δέρμα και τα μαλλιά. Οι πολυφαινόλες, και συγκεκριμένα μια ειδική κατηγορία, τα φλαβονοειδή, που περιέχονται στο κακάο, συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, με αποτέλεσμα να μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου και να μας προστατεύουν από τη γήρανση. Η θεοβρωμίνη συμβάλλει στη μυϊκή, καρδιακή και πνευματική τόνωση, και παρουσιάζει και αντιβηχική δράση. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει επίσης ένα σπουδαίο αμινοξύ το οποίο συμβάλλει στην έκκριση της σεροτονίνης από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, δημιουργώντας σε αυτόν αίσθηση καλής διάθεσης, πληρότητας, κορεσμού, και την κάνει μη εθιστική. Αυτός είναι  άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο αισθανόμαστε τόσο όμορφα καταναλώνοντάς σοκολάτα

Το ζητούμενο είναι πως οι γονείς πρέπει να διασφαλίσουν μια μέτρια και όχι υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας γιατί όπως σε όλες τις περιπτώσεις η υπερβολή βλάπτει. Είναι μια λανθασμένη τακτική οι γονείς και το ευρύτερο περιβάλλον των παιδιών να  χρησιμοποιούν τη σοκολάτα ως ένδειξη αγάπης και αποδοχής. Πολλές φορές ενημερώνουμε το παιδί μας πως, εάν έχει καλή συμπεριφορά, τότε θα του δώσουμε σοκολάτα. Με τον τρόπο αυτό καλλιεργείται όμως  ενσυνείδητα ή υποσυνείδητα η ιδέα ότι η σοκολάτα έχει τη δύναμη να προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα ή ότι πρόκειται για  κάποιο «έπαθλο» «προνόμιο»  το οποίο εκλείπει όταν το παιδί δεν συμμορφώνεται στις οδηγίες των γονέων του.

Οι γονείς θα πρέπει να απενοχοποιήσουν την κατανάλωση της σοκολάτας μέσα στο σπίτι γιατί διαφορετικά το παιδί θα την αναζητά κάθε φορά ως επιβράβευση ή ως τρόπαιο καλής συμπεριφοράς. Η παρουσίαση και διαθεσιμότητα της σοκολάτας σαν ένα συνηθισμένο τρόφιμο όπως όλα τα άλλα , το οποίο ωστόσο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, θα βοηθήσει το παιδί να μάθει πως  η κατανάλωσή της μπορεί να γίνει με μέτρο. Αυτό σημαίνει πως δεν θα πρέπει οι γονείς να κρατούν  μακριά τα παιδιά τους από τη σοκολάτα ή τα σοκολατένια γλυκά. Μπορούν να φροντίσουν να τα παρασκευάζουν στο σπίτι, ώστε τα γλυκά να έχουν πιο αγνά υλικά και καλής ποιότητας σοκολάτα. Ένα κανονικό γλυκό ή  μια σοκολάτα την εβδομάδα (ή 2-3 φορές κάτι μικρότερο) είναι μια λογική ποσότητα. Καλό είναι τα παιδιά μετά την ηλικία των 5 ετών να γνωρίζουν πόση σοκολάτα τους αναλογεί, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν και να προγραμματίσουν μόνα τους πότε θα την καταναλώσουν.

Ωστόσο για να μην υπάρξει παρεξήγηση στο μυαλό του παιδιού οι γονείς θα πρέπει να είναι σταθεροί στις αποφάσεις τους   και να εξηγήσουν πως η ποσότητα της  εβδομαδιαίας  κατανάλωσης σοκολάτας από το παιδί είναι συγκεκριμένη διαφορετικά η υπερκατανάλωσή της  θα έχει επιπτώσεις στην υγεία του.
govastileto.gr
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال