Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Διαμαρτύρονται οι Αστυνομικοί για το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στην Δράμα

Κοινοποίηση


Αστυνομικοί Δράμας για Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων: Λειτουργούμε ως επιστάτες και κλειδοκράτορες για την αποθήκη
Μια επιστολή του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας, τόσο προς την Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας, όσο και προς τον Γενικό Περιφερειακό Διευθυντή Αστυνομίας Αν. Μακεδονίας – Θράκης αλλά και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, αναδεικνύει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αστυνομικοί που «περιπολούν» στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας, όσον αφορά το έργο που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουν.
Μετά από τα τελευταία περιστατικά βίας, αλλά και τα μαχαιρώματα που συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα στο Κέντρο Φιλοξενίας μεταξύ προσφύγων με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο Νοσοκομείο ανήλικα άτομα, οι αστυνομικοί υπάλληλοι αναγκάζονται να προβούν στη σύνταξη επιστολής, με την οποία προσπαθούν να διευκρινίσουν πια ακριβώς είναι τα καθήκοντά τους, αλλά και να εξηγήσουν τι ακριβώς είναι αυτό που κάνουν σήμερα.
«Είμαστε επιστάτες αποθήκης…»
Χαρακτηριστικά είναι σημεία, τα οποία αναφέρονται την επιστολή και δείχνουν την πραγματικότητα όπως έχει, ενώ ήδη δίνονται απαντήσεις στον καθένα από εμάς, όταν αναρωτιόμαστε: τι έκανε η Αστυνομία όταν γίνονταν τα επεισόδια! Στην επιστολή του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας, αναφέρονται μεταξύ άλλων:
«1. Δεν υπάρχουν εγγράφως τα καθήκοντα των συναδέλφων μας που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία στο Κέντρο Φιλοξενίας στη ΒΙΠΕ Δράμας και οι συνάδελφοί μας δεν γνωρίζουν σε ποιον οφείλουν να αναφέρουν άμεσα για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιάζεται κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.
2. Ενώ η διαταγή εκτέλεσης της υπηρεσίας αναγράφεται ως εποχούμενη περιπολία και συμπληρώνεται η ανάλογη αναφορά από τον επικεφαλής, οι συνάδελφοί μας έπειτα από προφορικές εντολές των ανωτέρων τους, βρίσκονται ως σκοποί στην πύλη εισόδου του Κ. Φ. εναλλάσσοντας τη βάρδια τους στο συγκεκριμένο σημείο.
3. Οι συνάδελφοί μας που εκτελούν υπηρεσία στο Κ.Φ. στη ΒΙΠΕ Δράμας, απασχολούνται περισσότερο ως επιστάτες και κλειδοκράτορες, παραλαμβάνοντας και παραδίδοντας κλειδιά για την αποθήκη, τον Ερυθρό Σταυρό, τον καυστήρα και τα πλυντήρια, στους αρμόδιους δημοτικούς υπαλλήλους, εθελοντές αλλά και στους πρόσφυγες, παρά ως αστυνομικοί που θα επιβλέπουν για την τήρηση της τάξης και την αποφυγή έκνομων ενεργειών.
4. Το σπιτάκι της Ονειρούπολης που βαπτίστηκε ως «σκοπιά περιπολικού» στο παραπάνω Κ.Φ. έχει γεμίσει με μπακαλόχαρτα από τις πρόχειρες τηλεφωνικές εντολές των ανωτέρων μας ή διαφόρων δημοτικών – περιφερειακών συμβούλων, που καθιστούν υπεύθυνους τους αστυνομικούς ακόμη και για τη ρίψη πετρών από τους πρόσφυγες στις αποχετεύσεις των εγκαταστάσεων του Κέντρου Φιλοξενίας.
5. Οι δύο πλέον συνάδελφοί μας που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία στο παραπάνω Κ.Φ., θεωρούμε ότι εκτίθενται σε κίνδυνο, καθώς είναι αδύνατο ως στατική δύναμη να επέμβουν επιλύοντας άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα μέχρι να σπεύσουν ενισχύσεις από την Δ/νση Αστυνομίας Δράμας.»
Τέλος, το Σωματείο Αστυνομικών Υπαλλήλων, ζητάει να μην υπάρχουν στατικές αστυνομικές δυνάμεις στο συγκεκριμένο σημείο, «πριν ακόμα θρηνήσουμε θύματα και θέσουμε σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων μας».
Αναφορά Δ. Κυριαζίδη
Με αφορμή την επιστολή διαμαρτυρίας του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας, ο τομεάρχης Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Δράμας κ. Δ. Κυριαζίδης, κατέθεσε αναφορά προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Π. Κουρουμπλή, με την όποια ζητείται η επίλυση των ζητημάτων που τίθενται για το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας, προς διαφύλαξη του κύρους της Ελληνικής Αστυνομίας και της ασφάλειας του προσωπικού της.
Ο κ. Κυριαζίδης, αναφέρει ότι «η προχειρότητα της όλης πολιτικής διαχείρισης του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος εγείρει πλέον τεράστια ζητήματα, καθώς αυτή έχει αντανακλαστικά αποδιοργανώσει τις αστυνομικές υπηρεσίες και έχει υποβαθμίσει σημαντικά το ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας. Πέραν των τιθέμενων προβλημάτων υγιεινής και ασφάλειας του προσωπικού, πραγματικά δεν είναι δυνατόν οι αστυνομικές δυνάμεις, ως καταγγέλλεται, να επιτελούν έργο διάφορο των αρμοδιοτήτων τους, χωρίς προγραμματισμό και χωρίς την ελάχιστη ασφάλεια, αναλισκόμενο το προσωπικό σε αλλότρια ή δευτερεύουσας σημασίας καθήκοντα. Δεν είναι δυνατόν να απαξιώνεται και να υποβαθμίζεται η εργασία του αστυνομικού προσωπικού, όταν μάλιστα αυτή εκτελείται υπό συνθήκες άθλιες και κινδυνώδεις, μετατρέποντας ουσιαστικά τους Έλληνες Αστυνομικούς σε επιστάτες. Πολλώ δε μάλλον που δεν είναι δυνατόν να καθίσταται υπόλογη η Ελληνική Αστυνομία για τις πράξεις και τις παραλείψεις της Κυβέρνησης.
Εν όψει τούτων και των όσων καταγγέλλονται με την ανωτέρω επιστολή, με το περιεχόμενο της οποίας και συντάσσομαι, επιβάλλεται η σε άμεσο χρόνο επίλυση των ζητημάτων που τίθενται προς διαφύλαξη τόσο του κύρους της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και της ασφάλειας του προσωπικού της.»
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα