"Σέρρα , η ψυχή του Πόντου" - Παρουσιάστηκε στην Ξάνθη το βιβλίο του Γ. Καλπούζου (+ΦΩΤΟ)

"Σέρρα , η ψυχή του Πόντου" - Παρουσιάστηκε στην Ξάνθη το βιβλίο του Γ. Καλπούζου (+ΦΩΤΟ)


Σε αίθουσα του Συλλόγου μας πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 21/4/2016, με παρουσία πολλών φίλων, η παρουσίαση του βιβλίου ¨Σέρρα , η ψυχή του Πόντου", του συγγραφέα των βιβλίων ¨"Θεοί και δαίμονες" , "Ιμαρέτ", κ.α., Γιάννη Καλπούζου.

Ένα βιβλίο που ζωντανεύει μέσα από την ιστορία των ηρώων του την ατμόσφαιρα της εποχής με ένα ρεαλιστικό και ταυτόχρονα γοητευτικό τρόπο.

Είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Μέσα από την καταγραφή της ιστορίας των πρωταγωνιστών μπορεί κανείς να διαβάσει κομμάτια της ιστορίας του Πόντου.

Τις σφαγή των Αρμενίων, τη ρωσική κατάκτηση της Τραπεζούντας, τις προσπάθειες να δημιουργηθεί η Ελληνική Δημοκρατία στον Πόντο, τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Νεότουρκοι .

Τις νοοτροπίες που επικρατούσαν μεταξύ των ανθρώπων και τα προβλήματα που δημιουργούσε η συνύπαρξη αυτών των ανθρώπων από διαφορετικές φυλές στον ίδιο τόπο, τα ήθη και τα έθιμα της εποχής, το ρόλο που έπαιζε η θρησκεία στη ζωή των κατοίκων, πως ο τρόπος και ο τρόμος από τις πολιτικές ακρότητες σημάδεψαν τη ζωή τους. 

Αποτελεί μια ιστορική Αγιογραφία του Πόντου και των ξεριζωμένων Ποντίων. Είναι ένας ύμνος για τους κατατρεγμένους ανθρώπους που με πείσμα και περηφάνια ριζώνουν ως πολίτες της γης στη νέα τους Πατρίδα. 

Αξίζει να το διαβάσετε. Η χορωδία του Συλλόγου απέδωσε δύο τραγούδια, ενώ ο Γιώργος Χαραλαμπίδης και ο Σπάρτακος Τανασίδης μας παρουσίασαν τον χορό "σέρρα" , σκορπώντας υπερηφάνεια και θαυμασμό.
Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال