Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ξενύχτησαν στις εκκλησίες δεκάδες πιστοί στην Ξάνθη – Στολίστηκαν οι επιτάφιοι (+ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση

-Συγκίνηση και κατάνυξη και στις εκκλησίες της Ροδόπης το βράδυ της Μ. Πέμπτης 
Στις εκκλησίες του Νομού Ξάνθης ξενύχτησαν το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης δεκάδες πιστοί, κάτοικοι της περιοχής, για να συμμετάσχουν στην διαδικασία στολισμού του επιταφίου. 




Στην Κομοτηνή, σύμφωνα με την ΕΡΑ, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης και από το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες συγκέντρωσε και φέτος γυναίκες όλων των ηλικιών. Αρχικά έψαλλαν τις Μεγάλες Ώρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές. Στη συνέχεια τον Εσπερινό της Μεγάλης Παρασκευής, ακολούθησε σε κλίμα συγκίνησης η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου.
Με την διακριτική καθοδήγηση των ιερέων στις κατά τόπους ενορίες της Ροδόπης, σε μικρούς και μεγάλους Ναούς, το Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός, ο Επιτάφιος τοποθετήθηκε, όπως κάθε χρόνο στη θέση του, στις ξύλινες γεμάτες λουλούδια στολισμένες κατασκευές. «Είναι παράδοση πια, έτσι τα βρήκαμε από τους γονείς μας, έτσι τα συνεχίζουμε» δηλώνουν οι γυναίκες της περιοχής, που, όπως κοντά στις μάνες τους έμαθαν να στολίζουν τον Επιτάφιο, έτσι τώρα εκείνες, καθοδηγούν τα μικρά κορίτσια.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα