Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν σέβεται τα δικαιώματα της μειονότητας στη Θράκη

Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν σέβεται τα δικαιώματα της μειονότητας στη Θράκη


Tο τουρκικό ΥΠΕΞ για την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη

Σε μια ακόμα επίθεση-πρόκληση εναντίον της Ελλάδας προχώρησε σήμερα η Τουρκία, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν σέβεται τα μειονοτικά δικαιώματα του μουσουλμανικού πληθυσμού της Θράκης. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η οποία είναι αναρτημένη και στην αγγλόφωνη έκδοση της ιστοσελίδας, η Αθήνα αρνείται να αναγνωρίσει τους τοπικά εκλεγμένους μουφτήδες και να ιδρύσει μειονοτικά σχολεία σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα, κατηγορεί την Ελλάδα και για «επεμβάσεις» στις θρησκευτικές πεποιθήσεις της μειονότητας. 

«Το σημερινό στάτους της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, που θέλουν να επωφεληθούν από τα μειονοτικά δικαιώματα στην Ελλάδα και να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι πολίτες, είναι πολύ μακριά από την αισιόδοξη σκοπιά που αντανακλάται σε δηλώσεις ελλήνων αξιωματούχων» ισχυρίζεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, διαμηνύοντας παράλληλα ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να λυθούν το συντομότερο δυνατό. 

«Αυτό θα έχει θετική επίδραση στις διμερείς σχέσεις» αναφέρει η τουρκική πλευρά. Η νέα αυτή επίθεση έρχεται λίγες ημέρες μετά από συνέδριο για την κατάσταση στη Θράκη, που οργανώθηκε στην Σαμψούντα της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ειπώθηκαν, όπως τονίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απαράδεκτες απόψεις. 


Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΕΠΕΞ κ. Ευστράτιος Ευθυμίου είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα ακολουθεί πολιτική ισοπολιτείας και ισονομίας για όλους τους Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος, εξασφαλίζοντάς τους ευημερία, αξιοπρέπεια και σεβασμό όλων των δικαιωμάτων τους. 

«Απόδειξη τούτου είναι ότι η μουσουλμανική μειονότητα που διαβιεί στην Θράκη, απολαμβάνει πλήρως όλα τα δικαιώματά της και αναπτύσσεται απρόσκοπτα. Η Ελληνική κυβέρνηση με σεβασμό στις επιμέρους  ιδιαιτερότητες των μουσουλμάνων πολιτών της προβαίνει σε στοχευμένες δράσεις, ώστε να είναι όλοι σε θέση να επωφελούνται των ευκαιριών που προσφέρει η Ελληνική Δημοκρατία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο κ. Ευθυμίου, και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Εμπρηστικές πρωτοβουλίες και δηλώσεις που αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν κλίμα αναστάτωσης και αβεβαιότητας προφανώς δεν βοηθούν κανέναν, ούτε βεβαίως το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται».
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال