Υπ. Εργασίας: Τέλος Μαΐου ξεκινά η Κοινωφελής Εργασία σε 17 δήμους

Υπ. Εργασίας: Τέλος Μαΐου ξεκινά η Κοινωφελής Εργασία σε 17 δήμους


Έως το τέλος Μαΐου αναμένονται οι προκηρύξεις για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στους πρώτους 17 δήμους που έχουν επιλεγεί και αναμένεται να απορροφήσουν 6.918 ανέργους. Τους επόμενους μήνες ακολουθούν οι 34 δήμοι και από Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να εντάσσονται στο πρόγραμμα και οι υπόλοιποι δήμοι της χώρας.

Όπως επεσήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου στη συνεδρίαση του διευρυμένου διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής), τα κυρία κριτήρια που εξετάστηκαν για την επιλογή των δήμων που πέρασαν στην πρώτη και στην δεύτερη φάση είναι ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων, που πρέπει να ξεπερνούν τα 1.000 άτομα, το ύψος της μακροχρόνιας ανεργίας, αλλά και κατά πόσο είχε πληγεί ο δήμος από τις επιπτώσεις της κρίσης το 2011. Τόνισε ότι προτεραιότητα έχουν οι δήμοι-θύλακες της ανεργίας και κυρίως της μακροχρόνιας ανεργίας.

Σύμφωνα με το e-dimosio.gr, οι τρεις βασικοί άξονες του κοινωφελούς προγράμματος 8μηνης διάρκειας, πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινούνται οι αιτήσεις των δήμων για εργαζομένους, είναι τα διακριτά έργα και οι μετρήσιμες παρεμβάσεις, δηλαδή θα πρέπει να γίνεται μια ακριβής καταγραφή των αναγκών, των χώρων, αλλά και του αριθμού των εργαζομένων που θα χρειαστούν, ο απολογισμός και η αξιολόγηση του τελικού έργου.

Οι προσληφθέντες αναμένεται να απασχοληθούν σε έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης, κτηριακές υποδομές δήμων, πάρκα, δημοτικές βιβλιοθήκες, έργα περιβάλλοντος και ενίσχυση κοινωνικών υπηρεσιών. Όπως διευκρινίστηκε μάλιστα, δεν αποκλείονται ειδικότητες, αλλά θα επιλέγονται ανάλογα με τις ανάγκες εκτέλεσης του έργου.

Μέσω του προγράμματος όσοι προσληφθούν θα εργάζονται τέσσερις ημέρες και την πέμπτη ημέρα θα έχουν δικαίωμα να παρακολουθήσουν ένα ενημερωτικό σεμινάριο εκμάθησης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και σεμινάριο κατάρτισης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αν δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τότε θα εργάζονται και την πέμπτη ημέρα.


Η μοριοδότηση των ανέργων θα γίνεται με βάση τους μήνες ανεργίας (από 60 μήνες και πάνω), την εντοπιότητα, την οικογενειακή κατάσταση τους, αν εργάζεται ο/η σύζυγος, οικονομικά κριτήρια, η ηλικία, αν είναι ΑΜΕΑ. Οι εργαζόμενοι θα έχουν πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Στη συνεδρίαση διατυπώθηκαν διαμαρτυρίες και ενστάσεις σχετικά με την επιλογή των δήμων που μπήκαν στην πρώτη και δεύτερη φάση του προγράμματος. Ωστόσο, η αναπληρώτρια υπουργός για την καταπολέμηση της ανεργίας υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα αποτελεί ένα πείραμα.

Στο προσεχές χρονικό διάστημα θα σταλούν σαφείς οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πρώτοι 17 δήμοι, προκειμένου να λάβουν τους πρώτους εργαζομένους που θα απασχολήσουν.
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال