Κυριακή, 17 Μαρτίου, 2024

Η Λαϊκή Αντίσταση Ξάνθης για την Γαλακτοβιομηχανία Ροδόπη

Κοινοποίηση


ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ
Το περασμένο χειμώνα η εργοδοσία στη Γαλακτοβιομηχανία «ΡΟΔΟΠΗ» θέλησε να δείξει τα δόντια της στους εργάτες του εργοστασίου και την τοπική κοινωνία. Με περισσή κυνικότητα, τέτοια που της επιτρέπει το συνολικότερο κλίμα επίθεσης του κεφαλαίου, με ευθεία τρομοκρατία και απειλές, ξεκίνησε σειρά απολύσεων. Στις άμεσες στοχεύσεις της, όπως η ίδια είχε δηλώσει, ήταν οι μαζικές απολύσεις (θα έφταναν τις 30), η μείωση μισθών, νέα ωράρια λάστιχο. Βασικό εμπόδιο στα σχέδια της αποτελούσε η ενότητα του σωματείου, η οποία έπρεπε να τσακιστεί με κάθε μέσο και για αυτόν ακριβώς το λόγο μπήκε στο επίκεντρο των προσπαθειών της.
Υπολόγισαν χωρίς τον ξενοδόχο. Η συσπείρωση των εργατών, παλιών και νέων, μέσα στο σωματείο, η ενιαία αγωνιστική στάση τους απέναντι στις πιέσεις της εργοδοσίας, η μαχητική τους διάθεση για παρατεταμένο απεργιακό αγώνα, και η σχεδόν η καθολική συμμετοχή στις επαναλαμβανόμενες απεργίες που κήρυξε το σωματείο, οδήγησε τους εργάτες σε μια πρώτη επιτυχία και την εργοδοσία σε μια πρώτη αναδίπλωση: Το σταμάτημα των απολύσεων και την προφορική δέσμευση του βιομήχανου Σαράντη να επαναπροσλάβει τους 10 απολυμένους, δηλαδή όσους είχε προλάβει να διώξει μέχρι εκείνη τη στιγμή. 
Από το σταμάτημα της απεργίας μέχρι σήμερα τα λόγια του μεγαλοβιομήχανου αποδείχθηκαν εξολοκλήρου κούφια. Πραγματοποιήθηκε μία επαναπρόσληψη, εφτά μήνες μετά την απόλυση και αυτή με τελείως διαφορετικούς όρους από αυτούς που προϋπήρχαν (3μηνη σύμβαση στα 586 ευρώ).  Την ίδια στιγμή η προσπάθεια πριν από το Πάσχα να προωθηθούν αλλαγές στα ωράρια από 8ωρα σε 10ωρα (απαιτώντας τη σύμφωνη γνώμη του σωματείου), δείχνει το δρόμο που θέλει να ακολουθήσει. 
Σήμερα 8 μήνες μετά την απεργία του Δεκέμβρη, η εργοδοσία επαναφέρει τις αντεργατικές της προθέσεις. Ανακοινώνει πως μέχρι το Σεπτέμβρη πρέπει να υλοποιηθούν οι αλλαγές στα ωράρια (από 8ωρα σε 10ωρα) μαζί με νέες απολύσεις. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως από το Δεκέμβρη μέχρι σήμερα πραγματοποιεί συνεχής ελιγμούς και επιθετικές κινήσεις με βασικό στόχο να ισχυροποιήσει τη θέση της έναντι των εργατών και εν τέλει να προωθήσει τα αρχικά της σχέδια στο ακέραιο. Ας μην ξεχνάμε το δρόμο που έχουν ανοίξει τα εκατοντάδες μέτρα που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια. Ένας δρόμος που δίνει τη δυνατότητα στο κεφάλαιο και την εργοδοσία να αλώσει κάθε δικαίωμα και κατάκτηση της εργατικής τάξης. Πόσο μάλλον τη δεδομένη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζει νέο βάρβαρο αντεργατικό πακέτο μέτρων με τεράστιες ανατροπές στα εργασιακά.
Την ίδια στιγμή οι «εναλλακτικές» προτάσεις που διαρρέουν (εθελούσιες έξοδοι, διαθεσιμότητες) έχουν στόχο να υπονομεύσουν την αγωνιστική διάθεση των εργατών που εκφράστηκε το περασμένο Δεκέμβρη και να διασπάσουν την ενότητα του σωματείου, με άμεσο αποτέλεσμα την εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων της εργοδοσίας.
Η απεργία του Δεκέμβρη και όσα ακολούθησαν, κατέδειξαν δύο σοβαρά ζητήματα: Πρώτον, ότι οι εργάτες μπορούν να παλεύουν και να νικούν, και δεύτερο, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για συνεννόηση ή συμβιβασμό με την εργοδοσία.
Μόνο η ενότητα του σωματείου σε αγωνιστική κατεύθυνση, το ξεπέρασμα των λογικών του εφησυχασμού και της συνδιαλλαγής και η προετοιμασία της αντιπαράθεσης με την εργοδοσία, μπορούν να ανακόψουν την επίθεση.
Λαϊκή Αντίσταση Ξάνθης 
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα