Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Κομοτηνή: Τα ρεβίθια επιστρέφουν

Κοινοποίηση



Επιστροφή στη δουλειά είναι το σύνθημα του μερακλή παραγωγού που καλεί όλους να θυμηθούν παραγωγές, όπως: τα σκόρδα, το σουσάμι, τα ρεβίθια και τα φασόλια

Στα χωράφια της Ροδόπης σιγά – σιγά, τα τελευταία χρόνια, «ξεπροβάλλουν» ξεχασμένες καλλιέργειες- παραγωγές, όπως τα ρεβίθια, τα φασόλια, οι φακές και το σουσάμι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή της Ξυλαγανής. Τα τελευταία πέντε – έξι χρόνια οι παραγωγοί θυμήθηκαν και πάλι τα ρεβίθια, που καλλιεργούσαν χρόνια και χρόνια οι πατεράδες τους και πιο πριν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους. «Μια αρρώστια, που πρόσβαλε τα φυτά, αλλά και η εμφάνιση νέων καλλιεργειών, όπως το βαμβάκι, παραγκώνισαν αυτού του είδους τις καλλιέργειες.




« Σχεδόν ξεχάστηκαν» δηλώνει ο Βαγγέλης Μουζαλιώτης, παραγωγός από την Ξυλαγανή, που τόσο εκείνος, όσο και οι υπόλοιποι συγχωριανοί του έσπειραν δύο-τρία στρέμματα ρεβίθια ο καθένας. «Φέτος, λόγω ξηρασίας, δεν έβρεξε καθόλου, η παραγωγή δεν είναι καλή» δηλώνει και σπεύδει να μιλήσει για τον τρόπο καλλιέργειας. «Είναι οικολογικά, δεν χρησιμοποίησα ούτε φυτοφάρμακα, ούτε λιπάσματα, τα κάναμε μόνο ένα ξεβοτάνισμα για να τα απαλλάξουμε από τα χόρτα και τα ζιζάνια».
Αξίζει αυτή η καλλιέργεια για να ασχοληθεί ένας νέος αγρότης; ρωτάμε τον έμπειρο παραγωγό, που σπεύδει να αναφερθεί στο δικό του παράδειγμα «καλλιεργώντας οκτακόσια τετραγωνικά θα βγάλω καθαρά γύρω στα 180 ευρώ, που αν τα έσπερνα βαμβάκι, δεν θα τα έβγαζα με τίποτα. Σαφώς και συμφέρει. Αλλά έχει λίγη δουλειά παραπάνω η ενασχόληση αυτή. Το κακό είναι ότι οι σημερινοί αγρότες δεν θέλουν να δουλέψουν.».
Επιστροφή στη δουλειά είναι το σύνθημα του μερακλή παραγωγού που καλεί όλους να θυμηθούν παραγωγές, όπως: τα σκόρδα, το σουσάμι, τα ρεβίθια και τα φασόλια. «Η Ξυλαγανή ήταν σκορδοχώρι. Μύριζε σκόρδο από την είσοδο ακόμη του χωριού και τώρα δεν βρίσκεις ούτε μια αρμαθιά σκόρδα, αυτό πρέπει να αλλάξει.»
ΕΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ / ert.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα