Δευτέρα, 11 Μαρτίου, 2024

Συναυλία «Βαλκανικοί Δρόμοι» με την Κατερίνα Παπαδοπούλου και Σωκράτη Σινόπουλο στην Ξάνθη

Κοινοποίηση


Αυλαία σήμερα το βραδύ με την συναυλία «Βαλκανικοί Δρόμοι» για το 8ο Φεστιβάλ Λογίας Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη ,στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ στις 21:00
Στην τελευταία συναυλία για το φεστιβάλ η Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι), ο Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα) και ο Κυριάκος Ταπάκης (ούτι) προσκαλούν τον Βούλγαρο δεξιοτέχνη του καβάλ Nedyalko Nedyalkov σε μια δημιουργική συνάντηση με αφορμή τις κοινές καταβολές των μουσικών ιδιωμάτων των δύο χωρών.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Σωκράτης Σινόπουλος, τόνισε ότι φιλοδοξούν το αποτέλεσμα αυτής της σύμπραξης να είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα νέα ανάγνωση του μουσικού υλικού που επιτυγχάνεται με την αμοιβαία προσέγγιση των τεσσάρων μουσικών σε μια κοινή μουσική γλώσσα διατηρώντας ταυτόχρονα ο καθένας τους τον ιδιαίτερο μουσικό του χαρακτήρα. Στη συναυλία θα ακουστούν ελληνικά τραγούδια και σκοποί, βουλγάρικες μελωδίες καθώς και κομμάτια από τον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο των βαλκανίων και της ανατολικής μεσογείου και συνθέσεις δίκες του
Ο Σωκράτης Σινόπουλος εξέφρασε την χαρά του για την πορεία του φεστιβάλ στα 8 χρόνια αυτά και επισήμανε ότι το φεστιβάλ πλέον έχει γίνει πρωτότυπος μουσικός θεσμός ,καθώς όλα αυτά τα χρόνια δημιουργήθηκαν εκπαιδευτικές υποδομές χάρη στην εγκάρδια στήριξη των ανθρώπων της ΦΕΧ και με βάση της υποδομές αυτές θα ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός αλλά και η κατεύθυνση που θα πάρει το φεστιβάλ στα επόμενα χρόνια. Τόνισε ότι έχει ξεκινήσει η κουβέντα με όλους όσους στηρίζουν το Φεστιβάλ Λογίας Ανατολικής Μουσικής, υπάρχουν εξαιρετικές ιδέες αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να καταλήξουμε στην εξέλιξη και προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Σωκράτης Σινόπουλος τόνισε ,την πολύχρονη συνεργασία του με τον «μύθο» της τζαζ, Charles Lloyd οπού από την συνεργασία αυτή ,κυκλοφόρησε στα τέλη του 2015 το άλμπουμ με τον τίτλο Charles Lloyd: Wild Man Dance Suite, από το label της εμβληματικής Blue Note Records. Το «Wild Man Dance Suite» περικλείει 6 αποσπάσματα από τη συναυλία και –οπωσδήποτε- την ουσία αυτής της συνεύρεσης μερικών από τους σπουδαιότερους μουσικούς, παγκοσμίως, ήτοι οι Charles Lloyd (tenor saxophone), Gerald Clayton (πιάνο), Joe Sanders (μπάσο), Eric Harland (drums), Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα) και Miklos Lukacs (cimbalom).
Η πολύχρονη συνεργασία του με τον «μύθο» της τζαζ, Charles Lloyd όπως τονίζει ήταν και η αφορμή να ξεκινήσει η συνεργασία του με την γερμανική δισκογραφική εταιρία την ECM οπού συνάντησε τον Manfred Eicher, που λειτούργησε καθοριστικά και έδωσε κατευθύνσεις, ώστε να αποφύγουμε μανιέρες ,έναν μουσικό παραγωγο με την πραγματική έννοια και την σημασία της λέξεις όπως λέει και έτσι η ηχογράφηση ολοκληρώθηκε σε μια δημιουργική ατμόσφαιρα σε μόλις σε δυο μέρες και κυκλοφόρησε το άλμπουμ με τον τίτλο Sokratis Sinopoulos Eight Winds,συνοδοιπόροι στο άλμπουμ είναι Γιάννης Κυριμκυρίδης (πιάνο), Δημήτρης Εμμανουήλ (κρουστά) και Δημήτρης Τσεκούρας (μπάσο).Για το περιεχόμενο του δίσκου τόνισε, ότι πρόκειται για μελωδίες, που από μόνες τους αναζητούν έναν πυρήνα από το μουσικό ιδίωμα, που αποτελεί τις επιρροές μας. Τα κομμάτια –συνειδητά- συνδέονται με ιδιώματα και με μουσικές παραδόσεις οικεία προς τη λύρα, όπως είναι η μουσική της Θράκης ή του Αιγαίου, αλλά και άλλες προερχόμενες από διεθνή στυλ. Είναι ένα πρωτόλειο υλικό, που προσκόμισα στο κουαρτέτο και με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού καταφέραμε και το «χρωματίσαμε», με τις επιρροές μας, αλλά χωρίς να υπάρχει διάθεση να τις ακολουθήσουμε αυστηρά. Απέφυγε να βάλει μια συγκεκριμένη ετικέτα ,καθώς είπε ότι έχει μια δυσκολία με της ετικέτες το τελευταίο καιρό, αλλά επισήμανε ότι η παράδοση αγκαλιάζει τον αυτοσχεδιασμό και την τζαζ μουσική αρμονικά και το ζητούμενη είναι αρμονική σύμπλευση μουσικών οργάνων και ήχων .
Κλείνοντας επισήμανε ότι πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε ένας ακόμη δίσκος που συμμετέχει με την συνεργασία του βιολοντσελίστα Jean-Guihen Queyras και των Keyvan Chemirani – Bijan Chemirani από την γαλλική εταιρία harmoniamundi ,που ειδικεύεται στην κλασική μουσική και ηχογραφήθηκε η συνεχεία του άλμπουμ Γράμμα από την Πόλη στην Τουρκία, με τον Derya Turkan αλλά για την ώρα υπάρχει ένα πρόβλημα με την έκδοση του άλμπουμ λόγο της κρίσης που υπάρχει στην Τουρκία.
Η Κατερίνα Παπαδοπούλου μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ Κομοτηνής εξέφρασε την χαρά της για την συμμέτοχη της αλλά και την πορεία του Φεστιβάλ Λογίας Ανατολικής Μουσικής στα τελευταία χρόνια και τόνισε μέσα σε πολλά μουσικά σχεδία που τρέχουν αυτήν την στιγμή την συνεργασία της με τον εξαίρετο μουσικό Jordi Savall σε μια ηχογράφηση που πραγματοποιήθηκε στο Άμπου Ντάμπι των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων.
H συναυλία είναι σε συνδιοργάνωση: ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ & ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ – ΦΕΞ – ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ
Είσοδος 10€ με κρασί – οικονομική ενίσχυση του Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης
Οι εκδηλώσεις της ΦΕΞ για το 2016 τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΕΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ / ert.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα