Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ξεκίνησε η κτηματογράφηση των περιοχών Γενισέας, Διομήδειας, Μαγικού, Πηγαδίων Κιμμερίων και Ευμοίρου

Κοινοποίηση


ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Από τις 23 Αυγούστου μέχρι τις 23 Νοεμβρίου 2016 (κάτοικοι εσωτερικού) και ως 23 Φεβρουαρίου (κάτοικοι εξωτερικού) καλούνται όσοι έχουν ιδιοκτησίες και δικαιώματα εντός των περιοχών Γενισέας, Διομήδειας, Μαγικού, Κιμμεριών και Ευμοίρου να τα δηλώσουν επισήμως στο ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, άλλως κινδυνεύουν να θεωρηθούν «αγνώστου ιδιοκτήτη» και να μπλέξουν σε μία δαιδαλώδη νομική διαδικασία, για να κατοχυρώσουν την ιδιοκτησία τους.
Επειδή, πολλοί μπερδεύουν τη δήλωση στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ με τις δηλώσεις Ε9 που διενεργούνται αυτόν τον καιρό, να τονιστεί ότι είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα. Η δήλωση στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ θα πρέπει να μεταφραστεί με απλό τρόπο ως δήλωση σε ένα αρχείο του Κράτους με όλες τις ιδιοκτησίες και τα δικαιώματα, ενώ οι δηλώσεις Ε9 έχουν καθαρά φορολογικό χαρακτήρα ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ Η ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΟΥΤΕ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
Καταρχήν, θα πρέπει να δούμε εάν κάποια εκ των ιδιοκτησιών μας, με λίγα λόγια και πολύ απλά, οικόπεδα, σπίτια, χωράφια, αλλά και τυχόν δικαιώματα, πχ επικαρπίες, εμπίπτουν στις περιοχές αυτές. Άμεσα να επικοινωνήσουμε με το νομικό μας σύμβουλο, ώστε να μας οργανώσει τη δήλωση κτηματολογίου μας. Μπορεί να την εμφανίζουν ως μία απλή δήλωση, αλλά η νομική ματιά και συμβουλή θα σας εξασφαλίσει ένα σίγουρο αποτέλεσμα και αποφυγή λαθών, που θα σας οδηγήσουν σε νέα έξοδα με την υποβολή ενστάσεων και την έγερση δικών. Σε αυτήν την περίπτωση, ισχύει όντως το ρητό ότι είναι καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις.
ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Καταρχήν, θα πρέπει να ελέγξουμε εάν οι ιδιοκτησίες μας συνοδεύονται από συμβολαιογραφικές πράξεις μεταγεγραμμένες στο Υποθηκοφυλακείο. Εάν ναι, τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα. Εάν όμως έχουμε στην κυριότητα μας κάποια ιδιοκτησία από χρησικτησία, δηλ. που την έχουμε πάνω από 20 χρόνια με κάποια δωρεά «με τα λόγια» που λένε οι παλαιότεροι, ή ίσως από κάποια κληρονομία, που πιθανόν να μην έχουμε αποδεχθεί ακόμη, καλό είναι να φροντίσουμε εγκαίρως να κάνουμε αυτές τις διαδικασίες.
ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Μεγάλος βοηθός στο έργο μας θα είναι ο τυχόν πολιτικός μηχανικός μας ή τοπογράφος μας, διότι η εξακρίβωση της τοποθεσίας του ακινήτου μας με ακρίβεια είναι από τα βασικά σημεία της δήλωσης μας στο ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. Καλό, λοιπόν, θα είναι είτε να αναζητήσουμε κάποιο παλιό τοπογραφικό διάγραμμα έστω, ή, ακόμη καλύτερα, να ζητήσουμε την εκπόνηση νέου τοπογραφικού διαγράμματος με την εξάρτηση συντεταγμένων ΕΓΣΑ ’87, ώστε να διασφαλίσουμε την ιδιοκτησία μας 100%.
Να σημειωθεί ότι το παρόν άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Για τυχόν απορίες επί των δηλώσεων για το ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται είτε στο δικηγόρο τους είτε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ: http://www.ktimatologio.gr/Pages/Default.aspx
ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 2541029222
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα