Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αρχαιοκάπηλοι με πλοκάμια στην Θράκη – Προσπάθησαν να πουλήσουν αρχαίο χρυσό στεφάνι (+ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση


Εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής σημαντική υπόθεση κατοχής, μεταφοράς και περαιτέρω διάθεσης, αρχαίων αντικειμένων
Βρέθηκε και κατασχέθηκε χρυσό στεφάνι της ελληνιστικής περιόδου, ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας
Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, που εκτυλίχθηκε σε Ιωάννινα, Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη, συνελήφθησαν τρία άτομα
Επίσης βρέθηκαν στη κατοχή τους, μεταξύ άλλων, δυο θρησκευτικές εικόνες σημαντικής αρχαιολογικής αξίας
Η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε ένα ακόμα καίριο χτύπημα στα οργανωμένα κυκλώματα των αρχαιοκάπηλων οι όποιοι με την εγκληματική τους δράση πλήττουν ανεπανόρθωτα την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.
Ειδικότερα, η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής κατάφερε να εξιχνιάσει μια σημαντική υπόθεση κατοχής, μεταφοράς και περαιτέρω διάθεσης, αρχαίων αντικειμένων ανεκτίμητης αξίας.
Την υπόθεση χειρίστηκαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, οι οποίοι μετά από πολύμηνες αστυνομικές έρευνες, κατάφεραν να διακριβώσουν τα στοιχεία τριών ατόμων, τα οποία κατείχαν παράνομα αρχαίο χρυσό στεφάνι, που προόριζαν για πώληση στη χώρα μας ή το εξωτερικό, έναντι μεγάλου χρηματικού αντιτίμου.
Για την υπόθεση οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2016, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στα Ιωάννινα, όπου συνελήφθηκαν οι παραπάνω τρεις εμπλεκόμενοι και συγκεκριμένα δύο ημεδαποί, ηλικίας 58 και 56 ετών και 52χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αρμενίας.
Στη κατοχή τους βρέθηκε κατασχέθηκε χρυσό στεφάνι της ελληνιστικής περιόδου, με στερεωμένα είκοσι σφυρήλατα χρυσά φύλλα βελανιδιάς.
Σύμφωνα με επιστημονική εκτίμηση αρμοδίων αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων το χρυσό στεφάνι είναι ανεκτίμητης αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας.
Επίσης, στην κατοχή καθώς και σε έρευνες σε αυτοκίνητο των συλληφθέντων  και σε οικίες σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο θρησκευτικές εικόνες, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, ανιχνευτής μετάλλων, αεροβόλο πιστόλι, συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (usb) καθώς και κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ παραπέμφθηκαν για την διενέργεια κύριας ανάκρισης.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ελληνική Αστυνομία χειρίστηκε άλλη μια σημαντική υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, με την εξάρθρωση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών – διεθνικού χαρακτήρα – εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη λαθρανασκαφή, μεταφορά και εμπορία αρχαίων αντικειμένων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα