Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Φορτισμένη ερμηνεία της Σ. Θεοδωρίδου στα γενέθλια του Μ. Χατζιδάκι στην Ξάνθη

Κοινοποίηση


Μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης της Ξάνθης το βράδυ της Κυριακής.
Ο χώρος όπου μεγάλωσε ο Μάνος Χαζιδάκις άνοιξε για μια συναυλία με τη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και έργα του μεγάλου μουσουργού, στην επέτειο των 91 ετών από τη γέννησή του, στο γενέθλιο τόπο του. Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έναρξης του Φεστιβάλ «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» που διοργανώνει εδώ και χρόνια η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης και φέτος με την συνεργασία της Μουσικής Βιβλιοθήκης Σόνια Θεοδωρίδου και για πρώτη χρονιά φιλοξενήθηκε στον Πολυχώρο.
Τη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου συνόδευε στο πιάνο ο έξοχος ταλαντούχος πιανίστας Λευτέρης Μισιργής.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή από όλες της περιοχές της περιφέρειας ΑΜ-Θ και η ατμόσφαιρα υποβλητική και άκρως συγκινητική ανάμεσα στους μουσικούς και το κοινό. Στην εκδήλωση τηρήθηκε, με απόφαση του Δ.Σ. της ΦΕΞ, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εκλιπόντος Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στην αγορά και αναπαλαίωση του ακινήτου που είναι συνδεδεμένο με το Μάνο Χατζιδάκι.
«Δέος, συγκίνηση και μελαγχολία που δεν είναι κοντά μας ο Μάνος, για όσα μπορούσε να προσφέρει με τα λόγια του», ήταν τα συναισθήματα που εξέθεσε στις δηλώσεις της η Σόνια Θεοδωρίδου μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, συνεργάτης του μεγάλη συνθέτη. Στο κτίριο στεγάζεται και η μουσική βιβλιοθήκη της Σόνιας Θεοδωρίδου που προτείνει ο χώρος να μην ανοίγει μόνο για κοντσέρτα αλλά να είναι καθημερινός χώρος μελέτης, εργαστηρίων και μουσικής, όπως θα ήθελε και ο Μάνος.
Σε ότι αφορά στην οργάνωση του Φεστιβάλ , σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν πολλές σκέψεις και ιδέες για το μέλλον. Μάλιστα τόνισε ότι η Ξάνθη που έχει επαφή με πολλούς πολιτισμούς και κουλτούρες, πρέπει να αφήσει μακριά τα άσχημα συναισθήματα και το ρατσισμό και να κοιτάξει μπροστά. Τέλος, τόνισε, ότι μια από τις επόμενες δουλειές της αφορά στην εβραϊκή μουσική παράδοση σε τρεις γλώσσες και θα ήθελε να την παρουσιάσει στην Ξάνθη, στη μνήμη της Εβραϊκής κοινότητας που αφανίστηκε ενώ στα σχέδιά της είναι, μεταξύ άλλων, και ένα cd με ποντιακά τραγούδια και ένα cd με Κυπριακά τραγούδια του Μεσαίωνα
Την απουσία του Γ. Παυλίδη από αυτή την έναρξη επεσήμανε ο αρχιμουσικός Θ. Ορφανίδης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής. Στις δηλώσεις του μίλησε για το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ που έχει την υπογραφή της Σόνιας Θεοδωρίδου και εξήρε την ύπαρξη του ανθρώπινου δυναμικού της ΦΕΞ που δίνει τη δυνατότητα για ένα τέτοιο φεστιβάλ υψηλού επιπέδου. Παράλληλα, σημείωσε, ότι τα σχέδια που υπάρχουν είναι αρκετά φιλόδοξα για τις επόμενες χρονιές για τη δημιουργία ενός θεσμού με διεθνή απήχηση και παρουσίες.
Στα πλαίσια του All that Music Festival η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι παρουσιάζεται το Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη, μία προσέγγιση από τον Μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη σήμερα στις επτά το απόγευμα στο Λαογραφικό –Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Η διάλεξη – διάρκειας δυόμιση ωρών ( με διάλλειμα ), χρησιμοποιεί μουσικά παραδείγματα από το έργο, με προβολές αποσπασμάτων συναυλιών και ντοκουμέντα από το αρχείο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Είσοδος ελεύθερη
ΠΗΓΗ: ert.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα