Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ξάνθη: Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη – Μία προσέγγιση από τον Μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη

Κοινοποίηση

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016  
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ – ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
[19.00] «Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη – Μία προσέγγιση από τον Μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη». O μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης, μοιράζεται την γνώση και την προσωπική του προσέγγιση επάνω στο έργο «Άξιον Εστί», με μία σειρά διαλέξεων ανά την Ευρώπη και την Ελλάδα, προκειμένου το κοινωνήσει ο ίδιος την προσωπική του ματιά.  Η διάλεξη – διάρκειας δυόμιση ωρών ( με διάλλειμα ), χρησιμοποιεί μουσικά παραδείγματα από το έργο, με προβολές αποσπασμάτων συναυλιών και ντοκουμέντα από το αρχείο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες  στο τηλ. 25410 25421.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Ο Μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης γεννήθηκε στο Herisau της Ελβετίας. 
Η ενασχόληση του με τη μουσική ξεκίνησε μετά την επιστροφή της οικογένειας του στη Βόρειο Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Κιλκίς.
Παρακολούθησε μαθήματα Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας, Κλασσικού Τραγουδιού και Πιάνου στη Θεσσαλονίκη και γρήγορα η προικισμένη φύση του εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε.Παράλληλα δίδαξε Θεωρητικά και Ιστορία της Μουσικής σε Ωδεία.
Το 2005 έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα, πηγαίνοντας στην Ολλανδία, όπου συνεργάστηκε με μουσικά σύνολα ως προσκεκλημένος μαέστρος.
Ο Θεόδωρος Ορφανίδης έχει μαθητεύσει και συνεργαστεί με σημαντικούς μαέστρους, όπως οι: Rene Gulikers, George Hadjinikos, Ulrich Rademacher, Ingo Lenke, και Θόδωρος Αντωνίου.
Ως Μαέστρος έχει προσκληθεί από αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες.
Εχει διευθύνει ορχήστρες σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Ισπανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ιταλία, Ουκρανία, Βραζιλία και Ρωσία.
Το 2010 ίδρυσε μαζί με την σύζυγο του, Σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, την Οrchestra Mobile, ενώ ένα χρόνο αργότερα την Ηuman Voice, τη δική τους δισκογραφική εταιρία,
που σκοπό έχει τη διάδοση της Ελληνικής Λόγιας Μουσικής και την προβολή Ελλήνων καλλιτεχνών.

Οι δυο τους συγκλόνισαν την Ευρώπη και τον κόσμο με τη σιωπηλή εκδήλωση διαμαρτυρίας που έκαναν στο εσωτερικό του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2014, με σκοπό την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, αναζωπυρώνοντας το θέμα και κερδίζοντας το θαυμασμό και την υποστήριξη, τόσο του κοινού όσο και της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κοινότητας.
Τον Μάιο του 2015 η συναυλία με το Άξιον Εστί και τον Σάκη Ρουβά – ιδέα του Θεόδωρου Ορφανίδη – συγκέντρωσε 20.000 κόσμο στην πλατεία Νέας Σμύρνης, γράφοντας Ιστορία στην πορεία του εμβληματικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη, κοινωνώντας το έργο στις νεότερες γενεές των Ελλήνων με τεράστια επιτυχία.

Έχει κυκλοφορήσει δύο CD – Αθανάσιος Σίμογλου “Cavafy – Shades of Love…” (The Human Voice, 2011), Αθανάσιος Σίμογλου “Cavafy II – Return” (The Human Voice , 2012).
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα