Σάββατο, 16 Μαρτίου, 2024

“Το σπίτι των σκιών” από την Ξάνθη μέχρι την Ιαπωνία – Συνεχίζει να εντυπωσιάζει ο Βαΐτσης

Κοινοποίηση


Μία ασπρόμαυρη πινακίδα σε ένα σπίτι στην Παλιά πόλη της Ξάνθης μαγνητίζει το βλέμμα του επισκέπτη. Η ταμπέλα γράφει «Το Σπίτι της Σκιάς» (The house of shadow), στο εσωτερικό του ο καλλιτέχνης Τριαντάφυλλος Βαΐτσης αναλαμβάνει τη μύηση στην τέχνη της σκιάς…
O Τριαντάφυλλος Βαΐτσης γεννήθηκε στο Σαραντάπορο Λάρισας. Το 2008 ανακάλυψε την Trash Art (τέχνη από σκουπίδια). Γοητευμένος από αυτήν και αναζητώντας διάφορες τεχνικές ήρθε αντιμέτωπος με ένα «γλυπτό σκιάς». Έκτοτε ασχολείται με τη τέχνη της σκιάς. Το 2014 δημιούργησε το «Σπίτι της Σκιάς» (www.vaitsis.com).
Το Σπίτι της Σκιάς (Μαυρομιχάλη 3) είναι μια παλιά κατοικία. Στο ισόγειο υπάρχει ένα μικρό εργαστήριο και μαγαζάκι με χειροποίητα μικροπράγματα. Στον όροφο υπάρχει η έκθεση με τα «γλυπτά σκιάς».
Όπως εξηγεί ο κ. Βαΐτσης στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η έκθεση αποτελείται από τρεις χώρους, στο πρώτο δωμάτιο υπάρχουν τέσσερα από τα επτά έργα της ενότητας «αντιθέσεις». Κάθε γλυπτό της ενότητας αυτής έχει δύο αντιθετικές σκιές όταν φωτίζεται από δύο συγκεκριμένα σημεία. Το έργο «πρώιμος κύκλος» είναι αυτό που κεντρίζει τους επισκέπτες.
Στο δεύτερο δωμάτιο υπάρχει η ενότητα της ψυχής καθώς επίσης και κάποια έργα της ενότητας «πρόσωπα». Στο τρίτο δωμάτιο μπορεί κάποιος να δει έργα από διάφορες ενότητες.
Στο εξωτερικό μέρος του κτιρίου υπάρχει η «Νίκη της Ξάνθης». Η «Νίκη» είναι ένα ηλιακό γλυπτό, το οποίο εμφανίζει τη σκιά του για λίγα λεπτά της ημέρας για τους μήνες από Απρίλιο μέχρι Αύγουστο. Τα εκθέματα σκιάς που εκτίθενται είναι 25.


Ο κ. Βαΐτσης, τονίζει ότι «αυτό που βλέπουμε, είναι πάντοτε λιγότερο από αυτό που κοιτάμε. Κάθε αντικείμενο, κάθε κατάσταση, κάθε γεγονός έχουν διαστάσεις και παραμέτρους, οι οποίες δεν είναι ορατές ή εύκολα αντιληπτές. Το σχήμα, το μέγεθος, το χρώμα, η υφή, η σιωπή, ο θόρυβος, η ένταση, η απλότητα, η πολυπλοκότητα, η φωτεινότητα και πολλά άλλα. Είναι παράγοντες που φανερώνουν ή κρύβουν μηνύματα-σκέψεις, υποδεικνύουν δρόμους, αποκαλύπτουν νέες διαστάσεις. Χτίζω πάνω σε αυτές τις σκέψεις. Κάνω ορατό το αόρατο… Δείτε αυτό που δεν φαίνεται…».
Πρόκειται για έργα της κατηγορίας trash art και της shadow art. Η κάθε δημιουργία μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή και περισσότερα είδη σκουπιδιών. Τα υλικά έχουν τοποθετηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μη δημιουργούν μορφές. Όταν όμως φωτιστούν δημιουργούν σκιές με συγκεκριμένο σχήμα.
Έργα του Τριαντάφυλλου Βαΐτση έχουν φιλοξενηθεί μαζί με έργα άλλων καλλιτεχνών στην Times Square στη Νέα Υόρκη το 2014, ενώ το 2017 θα πραγματοποιήσει έκθεση στο Λονδίνο. Τηλεοπτικό κανάλι από το Τόκιο έχει επίσης ενδιαφερθεί για προβολή της έκθεσής του.
Το έργο του με την ονομασία «Ψυχή» (Soul) έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του Μουσείου Ρίπλεϊ στην Φλόριντα. Το κοινό έρχεται αντιμέτωπο με ένα περιστρεφόμενο γλυπτό, πλάθει εικόνες στο μυαλό του μέχρι όλοι να δουν να αναγράφεται η λέξη «PSYCHE».
Ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης θα παρουσιάσει τα έργα του στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Η Ρόζα της Σμύρνης», του σκηνοθέτη Γιώργου Κορδέλλα. «Η Ρόζα της Σμύρνης» αποτελεί μία ελληνοτουρκική συμπαραγωγή που ακολουθεί τα ίχνη ενός έρωτα.
Στην ταινία ξεχωρίζει ένα έργο τέχνης. Είναι ένα έργο που στην ταινία δημιούργησε η Μαριάννα (η πρωταγωνίστρια), αλλά στην πραγματικότητα είναι έργο του Τριαντάφυλλου. Μοιάζει με σύμπλεγμα από λαμαρίνες, αλλά μεταμορφώνεται μόλις πέσει πάνω του το φως και μετατρέπεται σε ένα έργο τέχνης, που εντυπωσιάζει.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα