Κυριακή, 10 Μαρτίου, 2024

Ο Ξανθιώτης που κρύβεται πίσω από το «Χτυποκάρδια στο θρανίο» – Η ζωή του Κλέαρχου Κονιτσιώτη

Κοινοποίηση

Ο Κλέαρχος Κονιτσιώτης γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1926. Ήταν ο πρώτος Έλληνας παραγωγός ταινιών με την αμερικανική έννοια του όρου producer. Πρώτη φορά ήρθε σε επαφή με τον κινηματογράφο στα χρόνια της κατοχής, όταν εργαζόταν σαν τιτλαδόρος σε ντόπιες αίθουσες. Αφού φοίτησε για μερικά χρόνια στο Πολυτεχνείο, αποφάσισε να στραφεί στην παραγωγή.
Η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους ήταν η «Στουρνάρα 288» του Ντίνου Δημόπουλου. Ήταν παραγωγός ή συμπαραγωγός σε 32 ταινίες, με τις οποίες κέρδισε πολλά βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Του αποδόθηκε ο τίτλος του “Πρίγκιπα” του ελληνικού κινηματογράφου από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε τους συνεργάτες του.




Η ταινία του Κλέαρχου Κονιτσιώτη με τα περισσότερα εισιτήρια είναι το «Χτυποκάρδια στο θρανίο (1963 – 1964)». Στο ΦΕΚΘ διακρίθηκε με τις ταινίες «Αλίμονο στους νέους (1961)» που πήρε βραβείο α’ ανδρικού ρόλου, το 1964 με την ταινία «Προδοσία» που πήρε τρία βραβεία (φωτογραφίας, α΄ αντρικού ρόλου και κριτικών), το 1965 με την ταινία  «Επιστροφή», που πήρε το βραβείο α΄ γυναικείου ρόλου, το 1968 με την ταινία «Κορίτσια στον ήλιο» (καλύτερη καλλιτεχνική ταινία, μουσική, β΄ανδρικού και ειδική μνεία β’ ανδρικού), το 1971 με την ταινία «Εκείνο το καλοκαίρι» (βραβεία φωτογραφίας και μουσικής), το 1977 με την ταινία «Κλειστό παράθυρό» (βραβείο σκηνοθεσίας και τιμητική διάκριση ερμηνείας).

Έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Καννών, στα αμερικάνικα όσκαρ και στο φεστιβάλ Βερολίνου με επίσημες συμμετοχές των ταινιών του. Η  ταινία «Κορίτσια στον ήλιο» υπήρξε υποψήφια για χρυσή σφαίρα καλύτερης ταινίας. Πέθανε στις 9 Οκτωβρίου 1989.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα