Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γιλντιρίμ: Η ΕΕ θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της Τουρκίας και των εχθρών της

Κοινοποίηση


Ο τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πούτιν τον Δεκέμβρη
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πηγές από το πρωθυπουργικό γραφείο.
Η Ρωσία και η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, υποστηρίζουν αντίπαλες ομάδες στη σύγκρουση στη Συρία. Τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες κινούνται προς την εξομάλυνση των σχέσεών τους, μετά την ένταση που είχε δημιουργηθεί μεταξύ τους πριν ένα χρόνο όταν η Τουρκία είχε καταρρίψει ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
Στο μεταξύ ο Γιλντιρίμ εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της Τουρκίας και των εχθρών της, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να περιμένουν από την Άγκυρα να αλλάξει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.
Τα σχόλια αυτά του Γιλντιρίμ συμπίπτουν χρονικά με την επίσημη επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και των Βρυξελλών είναι τεταμένες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιουλίο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν ότι η Άγκυρα εκμεταλλεύεται το αποτυχημένο πραξικόπημα ως πρόφαση για να καταστείλει κάθε μορφής αντιπολίτευση. Από την πλευρά της η Τουρκία έχει εξοργιστεί από την έλλειψη αλληλεγγύης, όπως λέει, μετά το πραξικόπημα.
newsbeast.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα