Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Να σταματήσει η έκδοση των Τούρκων πραξικοπηματιών»

Κοινοποίηση


Έντονη η ανησυχία για τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σε ανακοίνωσή της, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την εγκαθίδρυση μιας ιδιότυπης δικτατορίας στην Τουρκία και εκφράζει την αλληλεγγύη της στους υπερασπιστές των δικαιωμάτων στη γείτονα χώρα, ενώ παράλληλα καλεί τα αρμόδια διοικητικά και δικαστικά όργανα της χώρας μας, να πάψουν τις επιστροφές ή την έκδοση στην Τουρκία, καθώς οι άνθρωποι αυτοί εκτίθενται σε απόλυτη διακινδύνευση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Σε αντίθετη περίπτωση, προσθέτει η Ένωση, η ελληνική έννομη τάξη θα αποτελέσει «τμήμα συγκοινωνούντων δοχείων μιας ακραίας ανομίας».
Αναλυτικότερα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αναφέρει: «Τα τελευταία χρόνια είχαμε σαφή δείγματα της υποχώρησης του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Σήμερα, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης του εσωτερικού εχθρού, τα δικαιώματα του ανθρώπου όχι μόνο τίθενται σε περιορισμό, αλλά σε απόλυτη καταστολή, με πρακτικές επιβολής φόβου και βίας. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ενεργοποιήθηκαν νόμοι και διατάγματα της δικτατορίας του στρατηγού Εβρέν. Επίσης η τουρκική κυβέρνηση ανέστειλε την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Παράλληλα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μεταξύ των άλλων, αναφέρει:
«Στα δικά μας, όμως: η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση πραγμάτων στην Τουρκία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τα όργανα εξέτασης ασύλου και έκδοσης στην Ελλάδα. Η έννοια της “ασφαλούς χώρας”, νομική προϋπόθεση για την επιστροφή ανθρώπων στην Τουρκία, είναι αδύνατον να σταθεί σε ένα θεσμικό έδαφος που δεν προσφέρει πλέον καμία εγγύηση για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων για κανέναν».
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα