Page Nav

HIDE

Grid

LIST_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad
Τιτλοι Ειδησεων:

latest

Όχι στην έκδοση και των 8 Τούρκων αξιωματικών που ήρθαν στη Θράκη είπε ο Άρειος Πάγος

- Όχι στην έκδοση στην Τουρκία και των 8 τούρκων αξιωματικών είπε ο Αρειος Πάγος - Και οι 8 θα αφεθούν ελεύθεροι - «Δεν θα έχουν δίκ...


- Όχι στην έκδοση στην Τουρκία και των 8 τούρκων αξιωματικών είπε ο Αρειος Πάγος
- Και οι 8 θα αφεθούν ελεύθεροι - «Δεν θα έχουν δίκαιη δίκη αν εκδοθούν στην Τουρκία», είπαν οι ανώτατοι δικαστές
- Οι εξι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν ομόφωνες και οι δύο κατά πλειοψηφία
- Την είδηση μεταδίδουν με έκτακτα δελτία τα τουρκικά ΜΜΕ

Όχι στην έκδοση στην Τουρκία και των οκτώ Τούρκων αξιωματικών είπε ο Άρειος Πάγος! Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως δεν θα έχουν δίκαιη δίκη εάν εκδοθούν στη γείτονα χώρα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό που ανακοίνωσε η Πρόεδρος της μιας σύνθεσης του Αρείου Πάγου: «Η πιθανότητα με βάση όσα αναφέρονται ακυρώσεως της περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικηματων που τους αποδίδονται, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοση αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου». Ο Άρειος Παγος ήρε την κράτηση των αξιωματικών και διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι εκτός αν κρατούνται για άλλη αιτία.

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις των τριών Ποινικών Τμημάτων του Αρείου Πάγου ειναι οριστικές και δεν χωρούν άλλου ένδικου μέσου. Οι εξι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου ηταν ομόφωνες και οι δύο κατά πλειοψηφία.

Ο Χρίστος Μυλωνόπουλος δικηγόρος των οκτώ αξιωματικών δήλωσε μετά την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου: "Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική δικαιοσύνη. Δεν διακυβευόταν μόνο η αξιοπρέπεια των Τούρκων αξιωματικών αλλά κι η αξιοπρέπεια της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς. Δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό. Κανονικά οι εκζητουμενοι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους. Με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλο αυτόν τον Γολγοθά. Εκφράζουν τις ευχαριστίες τους για την συμπαράσταση των Ελλήνων".

Από την πλευρά του, ο δεύτερος δικηγόρος των οκτώ Τούρκων Όμηρος Ζέλιος δήλωσε: "Η σημερινή απόφαση δείχνει οτι στην Ελλάδα του 2017 η δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς που έδειξαν σθένος αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαικές και τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Η κρίση των τριών συνθέσεων του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου είχε προγραμματιστεί να εκδοθεί τη Δευτέρα, ωστόσο, λόγο ασθένειας μιας αρεοπαγίτου του ενός τμήματος αλλά, επίσης, και εξαιτίας του ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διασκέψεις των άλλων δύο, η έκδοση των αποφάσεων αναβλήθηκε για σήμερα.

Για το ζήτημα το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, με διαφορετικές συνθέσεις εξέδωσε αντικρουόμενες κρίσεις, αποφαινόμενο τρεις εκ των οκτώ να εκδοθούν στην Τουρκία κι οι υπόλοιποι πέντε όχι.

Εν συνεχεία, ασκήθηκαν εφέσεις τόσο από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνη Λιόγα όσο και από τους ίδιους τους αξιωματικούς με αποτέλεσμα το ζήτημα να φτάσει στον Άρειο Πάγο. 

Κατά την διάρκεια των τριών συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ισάριθμοι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου τάχθηκαν κατά της έκδοσης στην Τουρκία των αξιωματικών. Χαρακτηριστικά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης ανέφερε : "Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν, είναι ικέτες. Ακόμη και αν είναι εχθροί της Ελλάδας. Δεν μπορώ να φανταστώ οτι θα είμαι μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει εφόσον εκδοθούν".

Επίσης, δικηγόροι και πανεπιστημιακοί ζήτησαν την μη έκδοση τους ενώ οι ίδιοι οι αξιωματικοί υποστήριξαν πως εφόσον επιστρέψουν στην πατρίδα τους θα βασανιστούν, δεν θα δικαστούν με βάση αντικειμενικά κριτήρια, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι τότε να βρίσκεται σε ισχύ η θανατική ποινή.
newsit.gr